Některé autobusové firmy zvažují zvýšení jízdného, píšou LN

28.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 28. června (ČTK) - Některé autobusové firmy kvůli rostoucím cenám ropy uvažují o zvýšení cen jízdného, píšou dnešní Lidové noviny. Cestující budou muset podle deníku zřejmě zaplatit více za městskou či příměstskou dopravu, podražit mohou i cesty dálkovými autobusy do ciziny.

"Rostoucí ceny nafty a benzinu nás od loňského roku stály čtyři miliony korun. Náklady na naftu jsme překročili o milion korun," řekl LN ředitel ČSAD Autobusy České Budějovice Jiří Polák. Společnost proto uvažuje, že tyto náklady promítne do cen jízdného a dojde ke zdražení zhruba o deset procent. "Změny však musí schválit krajský úřad," dodal Polák.

Dražší mohou být i cesty dálkovými autobusy do zahraničí. Jeden z prodejců LN potvrdil, že kvůli vyšším cenám benzinu a nafty stouply náklady na každý spoj zhruba o deset procent. Zatím však nižší ceny drží dole konkurence.

Jak LN připomínají, ceny ropy na světových trzích neustále stoupají a překročily historickou hranici 60 dolarů za barel. Následky poznají s blížící se hlavní motoristickou sezonou i řidiči v tuzemsku. Podle analytiků budou ceny pohonných hmot v ČR i dále růst a v létě zřejmě překročí hranici 30 korun.

Na drahou ropu už zareagovaly i některé letecké společnosti zvýšením palivového příplatku.

Pro některé dopravní firmy mohou vysoké ceny nafty znamenat i konec podnikání. "Malé firmy, které mají jedno až pět aut, může drahá nafta i položit. Nemohou si dovolit zvýšit cenu pro zákazníky, aby o ně nepřišly," citují Lidové noviny mluvčího Sdružení automobilových přepravců Česmad Martina Felixe.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK