MfD: MPO zatím trvá na stvrzenkách u automatů

28.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 28. června (ČTK) - Ministerstvo průmyslu a obchodu se přiklonilo k důslednému a nekompromisnímu výkladu novele zákona o živnostenském podnikání, podle jehož pravidel musí zákazník za každý nákup nad padesát korun dostat od 1. července stvrzenku. V automatech na limonádu nebo na cigarety se tak výrazně omezí prodej, píše Mladá fronta Dnes.

Protože automaty nejsou na nic takového zařízené a stvrzenky tisknout neumějí, věřili jejich provozovatelé ve výjimku nebo alespoň v přimhouření oka při kontrolách. Ministerští úředníci však dospěli k názoru, že zákon nic takového neumožňuje, a tak se v automatech bude smět prodávat jen zboží do padesáti korun, píše deník.

Třeba v prodeji cigaret tím vznikne velký zmatek, protože řada restaurací po zavedení kolků a jednotné ceny přestala prodávat cigarety u pultu a zavedla automaty. Řada cigaret stojí přes padesát korun a ještě více podraží poté, co na podzim přijdou na trh cigarety s vyšší spotřební daní.

"Ani automaty nespadají pod žádnou výjimku," cituje MfD Ivo Mravinace, mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu, pod které spadá Česká obchodní inspekce odpovědná za kontrolu nového nařízení. Porušení může potrestat pokutou až milion korun.

Mravinac ale říká, že ministerstvo zváží, zda zákon ještě změnit, poznamenává deník.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK