Antimonopolní úřad schválil prodej ČPP pojišťovně Kooperativa

28.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 28. června (ČTK) - Pojišťovna Kooperativa obdržela povolení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže týkající se odkupu 100procentního podílu akcií České podnikatelské pojišťovny. Rozhodnutí ÚOHS nabylo právní moci v pondělí, řekl mluvčí Kooperativy Marek Vích. Nákup ČPP schválilo před týdnem ministerstvo financí, k dokončení transakce již zbývá jen zaplacení kupní ceny a předvedení akcií ČPP na účet Kooperativy.

Vedení Kooperativy podepsalo smlouvu o nákupu sta procent akcií ČPP 10. května. Transakce byla podmíněna právě souhlasem MF a antimonopolního úřadu. Cenu obchodu pojišťovny nezveřejnily. Jediným akcionářem ČPP byla společnost CMC, kterou stoprocentně vlastní skupina SP Group.

Kooperativa je druhou největší pojišťovnou na českém trhu, ČPP patří osmé místo. Obě pojišťovny budou mít na tuzemském trhu dohromady zhruba čtvrtinový podíl, největší Česká pojišťovna má podíl 37 procent.

V ČPP má být nadále zajištěna kontinuita vedení a zachována strategie firmy jako pojišťovny, která má úspěchy zejména v povinném ručení. Vstup nového akcionáře nemá mít žádný vliv na obsah a podmínky sjednaných pojistných smluv, ani na obsah a podmínky smluv sjednaných ČPP se zprostředkovateli pojištění, makléři a dalšími obchodními partnery.

Vlastníkem Kooperativy je jedna z největších evropských pojišťovacích skupin Wiener Städtische Group. ČPP byla vedle České pojišťovny jedinou větší domácí pojišťovnou, která nepatřila do žádné ze světových či evropských finančních skupin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK