Zvýšení poplatků za rozhlas a TV je nejasné, možná další odklad

28.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 28. června (ČTK) - Osud a podoba zákona o zvýšení rozhlasových a televizních poplatků stále nejsou jasné. Nejen jednotlivé politické kluby, ale i sociální demokraté mezi sebou se zatím přou o výši poplatků a případný útlum reklamy v České televizi. Předseda klubu ČSSD Michal Kraus novinářům řekl, že pokud se ještě ve středu ráno nepodaří najít širší shodu, mohla by sněmovna schvalování opět odložit.

Bylo by to podle něj lepší, než aby si každý klub dál prosazoval svou představu a celý zákon kvůli tomu v divokém hlasování neuspěl. Poplatky nerostly od roku 1997, od té doby lidé odvádějí za televizi 75 a za rozhlas 37 korun měsíčně.

Problém je v tom, že někteří poslanci nechtějí poplatky zvyšovat vůbec, někteří žádají růst na 135 korun a výš a mezi tím je řada dalších variant. Jasno není ani v tom, zda by poplatky měly růst automaticky v závislosti na inflaci.

Řada občanských demokratů by podle Petra Plevy z ODS mohla podpořit návrh Ladislava Skopala. Tento poslanec ČSSD navrhl v příštích letech postupně ČT odebrat reklamu, televizní poplatek ale zvyšovat v několika krocích až na 135 korun a dál pak v závislosti na inflaci.

Proti tomu se ale důrazně postavil Skopalův stranický kolega a ministr kultury Pavel Dostál. Nejen on, ale i další kritici soudí, že zhruba miliardu korun uvolněnou útlumem reklamy v ČT by převzaly Nova a Prima, což by deformovalo reklamní trh. Skopal Dostálovo tvrzení popřel. Jeho návrh by podle něj naopak pomohl nově vznikajícím televizím rozjet digitální vysílání.

Sám Skopal po debatě v poslaneckém klubu připustil možný kompromis - zvýšit jednorázově televizní poplatky na 100 korun a debatu o osudu reklamy v ČT nechat příštímu parlamentu. Tato varianta ale počítá i s tím, že ČT by nemohla přesouvat reklamu z druhého na první program, jak to dělá dosud.

Taťána Fischerová (klub US-DEU) však soudí, že to by tlačilo ČT2 do komerčnější podoby a vlastně by to druhý program zničilo. Obává se toho i Pleva. "Vidím velké nebezpečí, že by to mohlo vést k devastaci programu ČT2," uvedl dnes.

Ve sněmovně je nejen mnoho variant, o kolik poplatky zvýšit, ale také hned dvě samostatné předlohy poplatkového zákona, což činí situaci nepřehlednější. Poslanci rozhodnutí o této věci už několikrát odložili.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK