ODS navrhla zrušit povinnost dávat účty k nákupům nad 50 Kč

28.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 28. června (ČTK) - Občanští demokraté navrhli zrušit povinnost živnostníků dávat ke každému nákupu nad 50 korun zákazníkovi účet. Povinnost by měla začít platit od pátku 1. července. Za nesplnění povinnosti živnostníkům hrozí pokuta až milion korun. O navržené změně živnostenského zákona by měla sněmovna hlasovat v pátek.

Živnostníci se ale byť i dočasně této povinnosti nevyhnou. I kdyby totiž sněmovna novelu živnostenského zákona přijala, nevstoupí do pátku v účinnost. Novelu pak musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky.

Živnostníci tak budou zcela jistě po určitou dobu muset účty vydávat. Stvrzenky budou moci být z elektronické pokladny nebo psané ručně. Mluvčí ministra financí Marek Zeman již před časem řekl, že nová povinnost pro živnostníky se do novely zákona o živnostenském podnikání dostala v tichosti, a to při schvalování zákona o zavedení registračních pokladen.

Podnikatelé již dříve povinné vydávání účtů nad 50 korun ostře kritizovali. "Je to strašné, nechápu, kdo to navrhl. To opatření nic neřeší a je to jen šikana drobných živnostníků," řekl předseda Svazu podnikatelů a živnostníků ČR Bedřich Danda. Opatření podle něj podnikatelům pouze zvýší náklady a sníží tržby, protože lidem se nebude chtít stát delší fronty a čekat, než pokladní sepíše všechny účty za drobné nákupy.

Mladá fronta Dnes upozornila, že podle výkladu ministerstva průmyslu a obchodu by stvrzenky musely vydávat i automaty na limonádu nebo na cigarety. Automaty však nejsou na nic takového zařízené, a tak se v nich podle MPO bude smět prodávat jen zboží do padesáti korun.

Třeba v prodeji cigaret tím vznikne velký zmatek. Řada cigaret stojí přes 59 korun a ještě více podraží poté, co na podzim přijdou na trh cigarety s vyšší spotřební daní, píše MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK