Sněmovna pro zákon, který umožní stavět malé stavby bez povolení

28.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 28. června (ČTK) - Rodinné domky do 150 metrů čtverečních a tří nadzemních podlaží bude zřejmě moci stavebník stavět jen na základě ohlášení. Papírování také ubude při dalších malých stavbách, jako například garážích nebo při přestavbách bytů. Sněmovna totiž do druhého čtení postoupila vládní návrh stavebního zákona, který k uvedeným stavbám již nepožaduje stavební povolení.

S předlohou ale nesouhlasí ODS. Tvrdí, že zákon rozšiřuje prostor pro vyvlastnění, omezuje obecní zastupitelstva a vzdaluje výkon státní správy od občanů. Tvrdí také, že předloha nezkracuje lhůty, nezjednodušuje administrativu a zapříčiní vysoký nárůst úředníků. Občanští demokraté proto navrhli předlohu vrátit vládě k dopracování. Sněmovna je ale přehlasovala.

Změny ohledně stavebních povolení jsou jen menší částí změn, které ve stavebním zákonu navrhuje vláda. Kabinet si od předlohy slibuje, že podpoří rozvoj regionů i výstavbu bytů. Ministerstvo pro místní rozvoj navrhuje, aby zákon začal platit 1. ledna 2007.

Stavebníci tvrdí, že předkládaný návrh zákona je vůči platnému právnímu stavu revoluční. V současné době trvá příprava stavby včetně povolení mnohdy déle, než samotná realizace. Za hlavní přínos nového zákona považují stavebníci snížení administrativy, která zjednoduší přípravu a provedení staveb.

Nový stavební zákon by měl podle ministerstva pro místní rozvoj stanovit pravidla pro výstavbu nejméně na stejně dlouhou dobu jako dosavadní stavební zákon. To znamená alespoň na dalších 20 až 30 let. Dosud se museli stavebníci přizpůsobovat administrativě s pravidly ze 60. let. Stavební řízení skládající se z několika správních kroků se táhlo měsíce.

"Urychlení výstavby by znamenalo jednoduší život pro investory i stavební firmy," řekl již dříve mluvčí Metrostavu František Polák. Novela totiž počítá s tím, že se výrazně omezí administrativa spojená s přípravou velkých staveb. Například stavba tunelu Mrázovka v Praze se kvůli řadě odvolání zdržela o tři roky. Nový zákon by měl podobné problémy odstranit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK