Pražská burza při slabých obchodech vyrostla o 0,3 pct

28.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 28. června (ČTK) - Obchodování s akciemi se na pražské burze opět vyznačovalo nízkým zájmem investorů. V porovnání s minulým dny ale přibylo nakupujících; díky tomu cenový index PX 50 posílil o 0,29 procenta na 1204,2 bodu a užší indikátor PX-D získal 0,57 procenta na 2957,2 bodu, uvedla burza.

Celkové akciové transakce činily podobně jako v pondělí necelé 2,3 miliardy korun; květnový denní průměr byl o více než miliardu vyšší. "Na trhu je znát nedostatek objednávek zahraničních hráčů," vysvětlil útlum Radúz Šrom z makléřské firmy Atlantik FT. Mohly tak vyniknout i akcie, které k nejžádanějším obvykle nepatří; například realitní společnost Orco posílila o 2,51 procenta na 1349 korun.

Zentivu povzbudila k růstu o 1,4 procenta na 888,3 korun zpráva agentury Reuters o možném odkoupení až desetiny vlastních akcií a jejich použití na firemní rozvoj. "Díky nízkému zadlužení Zentivy a díky relativně nízké současné ceně jejích akcií na burze si myslím, že by to byl velmi levný zdroj," komentoval to Marek Novák z firmy Cyrrus.

Výprodeji naopak čelil Philip Morris, na něhož dolehly informace, že tabákové společnosti v průběhu následujících deseti let zaplatí až 14 miliard dolarů do fondu na vypořádání tabákových kauz.

Na první růst na trhu stále čeká nejnovější přírůstek, majitel Novy firma Central European Media Enterprises. Dnes akcie CME oslabily o 0,17 procenta na 1192 korun a obchody proti pondělní premiéře výrazně ochably. Vše se ale může podle makléřů brzy změnit. Poslanci by mohli ve středu rozhodnout o zákazu televizní reklamy ve veřejnoprávní televizi, z čehož by soukromé stanice včetně Novy mohly těžit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK