Koruna ráno stagnovala těsně pod hranicí 30 Kč/EUR

29.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. června (ČTK) - Koruna dnes ráno navázala na obchodování v předchozích dnech a opět stagnovala těsně pod hranicí 30 korun za euro. Kolem 10:00 se kurz české měny pohyboval na úrovni 29,97 Kč/EUR, řekl ČTK Tomáš Vlk z Patria Online. K dolaru koruna oslabila až k hranici 25 Kč/USD na 24,94 Kč/USD. Podle Vlka je oslabování koruny k americké měně výsledkem trvalého posilování dolaru na světových trzích.

Výraznější kurzové pohyby koruny dnes ale nelze čekat. Impulz může přinést pouze měnové zasedání polské centrální banky, která by měla podle ekonomů snížit úrokové sazby. Trh však spekuluje, zda základní úroková sazba poklesne o 0,25 nebo 0,5 procentního bodu. Podle Vlka se dokonce objevila možnost snížení sazeb až o 0,75 procentního bodu. Výraznější snížení sazeb by zřejmě oslabilo všechny měny středoevropského regionu.

Investoři očekávají i čtvrteční zasedání rady České národní banky. Tentokrát se však zřejmě neodehraje žádné překvapení. Bankéři téměř jistě ponechají úrokové sazby na současné úrovni 1,75 procenta, která je po Švédsku druhou nejnižší v Evropě. S korunou by tak mohla zahýbat pouze slova guvernéra ČNB Zdeňka Tůma na pravidelné tiskové konferenci po zasedání rady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK