Od července se zrychlí zápisy do obchodních rejstříků

29.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. června (ČTK) - Založení firmy bude v České republice od prvního července rychlejší. Zápis do obchodních rejstříků se zrychlí na deset až 15 dní, zatímco dnes trvá kolem 40 dní. Změní se také příslušné formuláře. Novela obchodního zákoníku však nesníží počet činností nutných k založení firmy.

Čeští zákonodárci se inspirovali především sousedním Slovenskem, kde obdobnou reformu provedli před časem. Původní záměr byl zkrátit lhůtu zápisu na pět dní. Poslanci však nakonec nechali soudcům pro první rok lhůtu deseti dní, aby měli dost času si na nový systém zvyknout. Ve složitých případech bude možné lhůtu prodloužit o dalších pět dnů.

Nové formuláře si lidé budou moci vyzvednout u soudů nebo stáhnout z internetu. Žádné další údaje či listiny nebude rejstříkový soud oprávněn od podnikatele žádat. Soudní úředník již navíc nebude návrh přezkoumávat věcně, ale pouze překontroluje úplnost formulářů a soulad listiny s návrhem.

Opoziční ODS, která zrychlení rejstříků navrhla, se však nová podoba formulářů nelíbí. Ministerstvo spravedlnosti prý nebylo schopno připravit přehledné a jednoduché formuláře a například u založení společnosti s ručením omezeným se formulář rozrostl ze sedmi na 21 stran. Resort spravedlnosti kritiku odmítá a tvrdí, že podnikatelé nakonec budou vyplňovat jen několik stran, které se jich budou týkat.

Pokud soud nerozhodne o zápisu ve lhůtě, nastane automatický zápis. To může podle expertů snížit věrohodnost údajů v rejstříku. Zapsán totiž může být i návrh, kterým se nikdo nezabýval. Mnohem více odpovědnosti tak bude nově ležet na notářích, kteří budou ručit za správnost údajů.

Soudci se zase obávají, že nový systém formulářů může založení firmy naopak oddálit. V případě špatného vyplnění již soudci nebudou podnikatele vyzývat k tomu, aby odstranil vady, ale okamžitě jej odmítnou. "Podnikatel to bude podávat pětkrát, desetkrát, patnáctkrát, až se trefí. A zejména po tom 1. červenci to může mezi podnikateli vyvolat dost velký chaos," řekl již dříve soudce Vladimír Janša.

Zástupci podnikatelů zrychlení zápisu do rejstříků vítají. Nelíbí se jim však, že zápisy firem nadále povede soud. Podle šéfa Hospodářské komory Jaromíra Drábka je to pouze evidenční činnost, která nemá se soudy nic společného.

Urychlení zápisů do rejstříků také ukončí zlaté časy desítkám společností, které dnes vydělávají prodejem společností na klíč. Tito podnikatelé využívali až dvouměsíčních průtahů při zakládání firmy a úspěšně nabízeli hotové a nové společnosti za desítky tisíc korun. Mnoho zájemců o podnikání tuto částku raději zaplatilo, než aby absolvovali několikaměsíční běhání po úřadech.

Podle údajů Světové banky dosud trvalo založení firmy v Česku 40 dní a zájemci musejí učinit deset různých úkonů. V USA přitom stejná procedura trvá tři dny, ve Francii osm dní a ve Velké Británii 18 dnů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK