EP bude podruhé posuzovat směrnici o softwarových patentech

29.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 29. června (zpravodajka ČTK) - Evropský parlament (EP) se příští týden bude již podruhé zabývat návrhem kontroverzní směrnice o patentech na vynálezy realizované počítačem. Zatímco členské státy souhlasily v březnu se zněním směrnice v podobě navržené Evropskou komisí (EK), které podporují velké firmy zaměřené na výrobu softwaru, značná část europoslanců se staví proti maximální patentové ochraně všeho možného, včetně prostých nápadů.

"Předložila jsem asi 20 pozměňovacích návrhů, jejichž cílem je mimo jiné objasnit definici, co bude a nebude patentováno," řekla dnes na tiskové konferenci místopředsedkyně výboru EP pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele Zuzana Roithová. Pro pozměňovací návrhy podle ní již slíbili zvednout ruku všichni polští europoslanci, kteří se hlásí ke konzervativní frakci, či někteří slovenští poslanci.

Nelíbí se jim mimo jiné to, že neexistuje studie o dopadu na malé a střední podnikatele a o dopadech na nové členské země. Proti návrhu EK a Rady EU bojují zastánci volnosti při programování a poskytování softwarových vymožeností všem. Namítají, že zavedení přísných patentů zničí spoustu malých programátorských firem. "V oblasti výpočetní techniky představují střední a malí podnikatelé 80 procent zaměstnanosti a 70 procent obratu, jejich názor je velmi silný a je proti návrhu," uvedla Roithová.

Při prvním čtení parlament návrh EK výrazně pozměnil ve prospěch drobných uživatelů softwaru. Členské státy ovšem nevzaly mnohé dodatky v potaz. ČR návrh EK podpořila podobně jako politickou dohodu o něm v květnu loňského roku. Má za to, že navržená úprava není v rozporu s tím, jak jsou vynálezy realizované počítačem patentovány dnes v Česku.

"Většina softwarového průmyslu a profesních sdružení směrnici podporuje a pro Českou republiku má nulový dopad," řekl na jaře ČTK místopředseda vlády Martin Jahn. Připustil, že by mohla mít negativní vliv na "mikropodniky", ovšem jen okrajově. "My se naopak snažíme přilákat ty velké; pak bude i pro malé subdodavatele možnost rozvoje."

Text směrnice projedná EP ve druhému čtení příští týden ve Štrasburku. Příslušná zpráva musí být schválena nadpoloviční většinou všech poslanců. Očekává se, že poslanci neschválí směrnici v podobě přijaté členskými státy. Bude tedy zřejmě následovat složité smírčí řízení s Radou EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK