Sony bude vyrábět klasické televizory v Evropě pouze na Slovensku

29.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 29. června (zpravodaj ČTK) - Japonský elektronický koncern Sony zavře kvůli klesající poptávce po klasických CRT televizorech závody v Británii a Španělsku a výrobu přesune do západoslovenské Trnavy. Nižší zájem o tyto televizory se podepíše také na snížení produkce ve slovenském závodu, informovala společnost Sony Slovakia.

"Během finančního roku 2005 trnavský závod Sony sníží výrobu televizních přijímačů s úhlopříčkou 55 centimetrů a ukončí výrobu elektronových děl. Elektronové dělo je klíčovým komponentem technologie CRT," uvedla firma.

Zájem o klasické televizory podle Sony klesá, naopak roste zájem o ploché LCD a plazmové panely. "Výsledkem je současná situace na trhu, typická poměrně nízkou poptávkou po CRT televizorech v západní Evropě a následným snižováním cen, které je podstatně výraznější, než se předpokládalo pro letošní rok," píše se v tiskové zprávě.

Trnavský závod vyrábí televizory se 72- a 55centimetrovou úhlopříčkou pro celý evropský trh. Během uplynulého finančního roku, který skončil v březnu, společnost vyrobila 9,55 milionu součástek a televizorů. Téměř celý objem produkce směřuje na export. Kromě výroby televizorů a komponentů se Sony ve slovenském závodě specializuje na opravy televizorů a herních konzol. Tržby slovenského Sony za rok 2004 stouply o 11,2 procenta na 7,39 miliardy slovenských korun.

Sony je největším výrobcem a exportérem televizorů a součástek do televizních přijímačů v zemi. Výroba komponentů pro televizory začala v Trnavě v srpnu 1996, v říjnu 1997 zahájila společnost také produkci televizorů. Ročně vyrobí firma v Trnavě 750.000 televizorů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK