OSN čeká letos výrazné zpomalení světového růstu na tři procenta

29.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 29. června (ČTK) - Růst světové ekonomiky se letos podle prognostiků OSN výrazně zpomalí, především ve vyspělých zemích, na něž nejvíce dolehnou vysoké ceny energie a rostoucí úrokové sazby. Tempo růstu v letošním i příštím roce klesne na tři procenta z loňských 4,1 procenta, dosavadního maxima nového tisíciletí, odhadla OSN v dnešní výhledové zprávě.

I letos podle OSN přetrvá neobvyklý aspekt růstu posledních let, kdy díky růstu cen nerostných i zemědělských komodit zaostává průmyslový svět a rychleji rostou rozvojové země. Rychleji tak poroste jak dosud stagnující Afrika, tak bývalé země sovětského bloku, včetně České republiky.

"I když vyšší ceny měly na rozvinuté i rozvojové ekonomiky určitý negativní dopad, většina rozvojových zemí těžila ze zvýšené poptávky a z vyšších cen," uvedl hospodářský a sociální odbor OSN. Jeho zpráva byla připravena k dnešnímu zahájení výročního ministerského zasedání Rady pro hospodářský a sociální rozvoj OSN.

OSN předpovídá, že rozvojové země porostou příští dva roky v průměru o 5,7 procenta po loňských 6,6 procenta. Podobně i ekonomiky bývalého Sovětského svazu zažijí silný šestiprocentní růst po tempu 7,6 procenta v roce 2004. Pro Českou republiku čeká OSN letos mírné zrychlení růstu na 4,0 procenta z loňských 3,8 a u Slovenska zlepšení na 5,25 z pěti procent.

Čína bude expandovat nadále o devět procent a v Africe čeká OSN růst o více než pět procent. "Vysoké tempo růstu od roku 2004 pomůže rozvojovým ekonomikám nahradit určitá obtížná léta z počátku tohoto století," uvedl ke zprávě představitel odboru OSN José Antonio Ocampo. Kromě vysokých cen komodit pomáhají chudým zemím i historicky nízké úvěrové náklady a zvýšený příliv kapitálu.

Naproti tomu rozvinuté země vykážou růst v průměru jen o 2,5 procenta po loňském výkonu 3,3 procenta. V západní Evropě růst dosáhne asi dvou procent, zatímco v USA to budou tři procenta proti 4,4 procenta loni.

Zpráva vyjádřila obavy z toho, že výrazně zvýšené ceny ropy by nakonec mohly globální růst zabrzdit, což by vedlo k poklesu poptávky po ropě a prudkému poklesu cen. Ropní exportéři by proto měli nynějšího přílivu příjmů využít k vyztužení ekonomik pro případ prudkých zvratů v cenách energií.

OSN rovněž upozorňuje na nebezpečí vysokých amerických deficitů vnější bilance v případě, že tyto schodky investoři přestanou financovat nákupy amerických dluhopisů. Zpráva také nabádá k opatrnosti při zvyšování úrokových sazeb a doporučuje ve většině zemí zachovat stimulující měnovou politiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK