Vláda dala 200 milionů korun na zvýšení zaměstnanosti

29.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. června (ČTK) - Vláda dnes vyčlenila 200 milionů korun na posílení aktivní politiky zaměstnanosti. Během zasedání kabinetu to sdělil ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD). Jeho úřad původně žádal vládu o 700 milionů Kč.

Tisková konference po jednání vlády byla původně ohlášena na 22:00, jednání kabinetu však v těchto chvílích stále pokračuje.

V rozpočtu ministerstva práce připadá letos na aktivní politiku zaměstnanosti 5,8 miliardy korun. Z nich téměř dvě miliardy putují na spolufinancování projektů, které z větší části hradí EU. Na vytváření pracovních míst, rekvalifikace a školení v souvislosti s investičními pobídkami je vyčleněno 800 milionů.

Požadované peníze chtěl Škromach použít hlavně na investiční pobídky. Firmy, které v regionech s vysokou nezaměstnaností vytvoří nejméně na tři roky minimálně deset pracovních míst, mohou totiž počítat se státní podporou. Další prostředky chtělo ministerstvo dát na zajištění poradenství, rekvalifikací a školení.

Nezaměstnanost v květnu proti předcházejícím měsícům dál klesala, činila 8,6 procenta. Úřady evidovaly 494.576 uchazečů o práci, tedy o téměř 18.000 méně než v dubnu. Důvodem je hlavně začátek sezónních prací.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK