Bionafta prý u českých pump zatím nebude

30.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. června (ČTK) - Projekt zavádění biopaliv se podle Hospodářských novin hroutí. Klíčová firma Setuza nehodlá oproti předpokladům od července zásobovat domácí trh, píšou. Bionafta se u tuzemských čerpacích stanic neobjeví ani v příštích měsících. Setuza, která měla surovinu pro bionaftu podle nových dotačních pravidel začít vyrábět pro domácí trh už od pátku, ji totiž podle HN výhodněji vyveze do zahraničí.

"V nejbližších měsících nepočítáme s dodávkami řepkového metylesteru pro tuzemský trh," potvrdil HN šéf Setuzy František Janů. Po krachu tendru na výrobce biolihu se tím zablokoval celý program podpory biopaliv v Česku.

Podle původních předpokladů měli výrobci metylesteru spustit produkci od července. "Výrobci se přihlásili v termínu, máme pro ně na letošek 450 milionů korun," řekla HN Jitka Sluková ze Státního zemědělského intervenčního fondu. Jenže ačkoliv se Setuza do programu přihlásila, zatím ho nevyužije. Požadovala totiž původně dotaci na jeden kilogram metylesteru 9,50 koruny, ale vláda zaručila jen sedm korun s tím, že podpora bude ještě kolísat podle ceny řepky, píše deník.

Setuza tlačí vládu k tomu, aby dotaci zvýšila. "V Německu je o metylester takový zájem, že je pro nás výhodnější vývoz bez dotace. Vydržíme s tím několik let," tvrdí podle HN Janů.

Podle HN Setuza podmiňuje dodávky na domácí trh zvýšením dotace, změnou zdlouhavého a rizikového systému proplácení podpor a také stanovením pravidel na delší dobu než jen do konce tohoto roku.

Podle směrnice EU by se měla dvě procenta biopaliv z celkové spotřeby nafty a benzinu objevit na trhu už do konce letošního roku. "I kdyby se podmínky dotací změnily v náš prospěch velmi rychle, což po dosavadních jednáních s úředníky bohužel skoro vylučuji, technicky by se bionafta na stojany dostala sotva ještě letos", citují HN Janů s tím, že brzké řešení se čekat nedá.

"Je to prostě horký brambor, nikdo ho nechce. Chci se s ekonomickými ministry sejít koncem srpna a dohodnout se, jak dál," snaží se podle HN vzbudit naději na řešení vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK