EU zahájila antidumpingové šetření dovozu obuvi z Číny a Indie

30.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 30. června (ČTK) - Evropská komise začala vyšetřovat podezření na dumpingový dovoz obuvi z Číny a Indie do 25 zemí Evropské unie. Sdělila to dnes mluvčí Evropské komise Claude Veronová-Revilleová a zdůvodnila to žádostí evropských obuvníků o ochranu před levným zbožím z Asie.

"Jestliže se jako výsledek dnes zahájeného vyšetřování ukáže, že se praktikují dravé ceny, pak se bude zvažovat zákrok," uvedla mluvčí komisaře pro obchod Petera Mandelsona. Dodala, že vyšetřování by mohlo trvat až 15 měsíců, avšak komise by jej chtěla dokončit do devíti měsíců.

Brusel může uvalit na dovoz antidumpingová vyrovnávací cla, jestliže prokáže, že dovozy se v EU prodávají pod výrobními náklady a místní producenty to poškozuje. Evropská konfederace obuvnického průmyslu podala k Evropské komisi žádost o uvalení ochranných cel na čínské dovozy obuvi v polovině tohoto měsíce a podpořila to zorganizováním demonstrace v Bruselu.

Podle údajů komise se čínský dovoz obuvi za první čtyři měsíce tohoto roku zvýšil o 681 procent a u některých položek byl vyšší o více než 1000 procent. Ceny zároveň v tomto období klesly o 28 procent.

Podle údajů České statistického úřadu vzrostla loni hodnota dovezené čínské obuvi na český trh o více než 30 procent na 2,1 miliardy korun. Za první čtyři měsíce letošního roku se hodnota dovozu obuvi z Číny meziročně zvýšila o 35 procent. Loni Česká republika dovezla zhruba 47 milionů párů obuvi a přibližně 35 milionů párů pocházelo z Číny.

EU již tento měsíc vyřešila spor o dovoz čínského textilu. Čína pod hrozbou uvalení ochranných cel souhlasila s omezením tempa růstu svého vývozu některých textilních a oděvních produktů na osm až 12,5 procenta ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK