Dluhy domácností v květnu vzrostly o dalších 8,8 miliardy korun

30.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. června (ČTK) - Zadlužování českých domácností pokračovalo i v květnu. Jejich dluh se oproti předchozímu měsíci zvýšil o 8,8 miliardy korun na 344,4 miliardy korun. Vyplývá to z údajů České národní banky. Ještě v květnu loňského roku domácnosti dlužily o 84,5 miliardy korun méně. Experti odhadují, že zadlužování však neskončilo a ke konci roku by mohlo dosáhnout asi 380 miliard korun.

Zvyšovaly se však úspory. Objem peněz na jednodenních vkladech vzrostl o sedm miliard korun, na vkladech s dohodnutou splatností ale ubylo 3,3 miliardy korun. Objem vkladů s výpovědní lhůtou klesl o 732 milionů korun.

Zadlužovaly se i podniky, které na konci května dlužily téměř 606,3 miliardy korun, což je zhruba o šest miliard víc než v dubnu. Jednodenní vklady podniků však vzrostly o 32,3 miliardy na 315,3 miliardy korun, objem vkladů se splatností klesl o 8,6 miliardy a firmy na nich měly uloženo 234,7 miliardy korun.

Centrální banka poskytuje tuto statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Ten se odvozuje z bilancí měnových finančních institucí, jež zahrnují kromě centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v ČR také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.

Růst peněžní zásoby měřený pomocí agregátu M2 zrychlil z dubnových 5,6 procenta na květnových 5,9 procenta. Loni v květnu rostla o 9,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK