Koruna je před jednáním ČNB klidná a drží se nad 30 Kč/EUR

30.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. června (ČTK) - Česká měna je před jednáním bankovní rady České národní banky o úrokových sazbách klidná. Kurz se drží těsně nad 30 korunami za euro a proti středečnímu závěru je jen nepatrně silnější. Změna sazeb se neočekává, řekl analytik Patria Online Tomáš Vlk. Vůči dolaru je koruna mírně silnější na 24,89 Kč/USD.

Centrální bankéři podle dohadů analytiků téměř jistě ponechají úrokové sazby na současné rekordně nízké úrovni 1,75 procenta, která je po Švédsku druhou nejnižší v Evropské unii. Překvapení v podobě dalšího poklesu sazeb by korunu podle ekonomů srazilo k slabším hodnotám, stejně jako případný neočekávaný obsah komentáře člena bankovní rady ČNB.

O úrokových sazbách bude jednat rovněž americká centrální banka Fed. Trhy očekávají další růst sazeb na 3,25 procenta. Pro dolar bude důležitý také večerní komentář šéfa tamní centrální banky Alana Greenspana. Pokud by naznačil, že dnešní zvyšování sazeb bude již poslední, reagoval by dolar oslabením. Trhy si budou všímat i některých dnes zveřejněných údajů z ekonomiky USA, například o nových podporách v nezaměstnanosti.

Obchodování v příštím týdnu ovlivní svátky v úterý a ve středu, které podstatně sníží počet investorů i operací na trhu. Navíc v ČR nebudou zveřejněna žádná důležitá ekonomická data. Koruna by se tak podle Markéty Šichtařové z Next Finance příliš nevzdálí od hranice 30 Kč/EUR, případně bude mít tendenci k lehkému oslabování.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK