Telefónica nabídla, že vykoupí akcie Telecomu za 456 Kč za kus

30.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. června 2005 (ČTK) - Španělská společnost Telefónica navrhla, že od menšinových podílníků Českého Telecomu vykoupí jejich akcie za 456 korun za kus. Firma povinnou nabídku převzetí předložila ke schválení Komisi pro cenné papíry, sdělil mediální zástupce Telefóniky Donath-Burson-Marsteller. Akcie Telecomu se ve čtvrtek na burze prodávaly za 465,7 Kč za kus.

Povinnost nabídky španělskému operátorovi vznikla převzetím 51,1 procenta akcií Telecomu. Telefónica musí nabídnout odkup akcií minoritním akcionářům do 60 dnů od převzetí Telecomu, tedy do poloviny srpna. Podle důvěryhodných zdrojů chystají někteří minoritní akcionáři vlastní znalecké odhady ceny odkupu s cílem vytvořit tlak na růst ceny akcií Telecomu.

Cena při odkupu se stanovuje buď jako průměr ceny akcií za posledních šest měsíců, nebo 85 procent z kupní ceny majoritního balíku akcií či na základě nezávislého posudku. Bere se přitom nejvyšší varianta. Nabídku odkupu budou s největší pravděpodobností řídit firmy Merrill Lynch a Wood&Company, které Telefónice radily i s nákupem Telecomu.

Telefónica za polovinu procenta Telecomu zaplatila 82,6 miliardy korun, tedy 502 korun za akcii. Na valné hromadě minulý týden firma vyměnila většinu dozorčí rady Telecomu a generálního ředitele Telecomu Gabriela Berdára nahradil Jaime Smith.

Akcionáři také rozhodli, že do vypořádání povinného odkupu akcií nebudou vyplácet dividendy. Vedení firmy však nevyloučilo její výplatu později v letošním roce.

Telecom je největší tuzemská telekomunikační skupina s loňskými konsolidovanými tržbami 62,1 miliardy Kč a ziskem 5,6 miliardy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK