LN: Tři soudkyně se bouří proti regulovaným nájmům

01.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. července (ČTK) - Tři soudkyně pražského městského soudu se podle dnešních Lidových novin pustily do boje proti tomu, že český stát není schopen deregulovat nájemné. Odmítly ukončit spor majitele domu a jeho nájemnice, která žije v bytě s regulovaným nájemným. Spor místo toho přerušily a obrátily se na Ústavní soud. Chtějí po něm, aby v občanském zákoníku zrušil ty paragrafy, které regulaci umožňují, píšou.

Markétě Čermínové, Evě Keményové a Marcele Kučerové podle LN vadí hlavně to, že současný právní stav odporuje ústavě. "Soudy musí de facto podporovat protiústavní stav a posilují tak amorálnost ve společnosti. Každý má právo mít ze svého vlastnictví zisk a nedotovat nájmy ze svých příjmů," citují Čermínovou.

Jak LN připomínají, regulace nájmů se v Česku týká zhruba 750.000 bytů a nepřímo až několika milionů lidí. Ústavní soud opakovně označil dnešní způsob regulace za protiústavní, ale politici nebyli zatím schopni lepší zákony sepsat a prosadit. Soudcům pak nezbývalo než se řídit zákony a rozhodovat většinu sporů o výši nájemného v neprospěch majitelů domů. Sami vlastníci tvrdí, že nízké regulované nájmy nepokryjí ani náklady na provoz domů a část z nich už proto podala žalobu k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Předseda Soudcovské unie Jaromír Jirsa si myslí, že pokud by stížnost uspěla, deregulace by mohla v jediném okamžiku skončit.

Předseda Sdružení na ochranu nájemníků a poslanec za ČSSD Stanislav Křeček varuje, že by to mohlo vyvolat v oblasti bydlení anarchii, píšou Lidové noviny.

Problémy s deregulací by mohl vyřešit nový zákon o nájemném, jehož návrh nedávno představil ministr pro místní rozvoj Radko Martínek. Nájemné by podle něj mělo od října 2006 růst průměrně o 9,3 procenta ročně pod dobu šesti let, připomíná deník.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK