PKN předložil podmínky pro odkup akcií Unipetrolu, cenu neuvedl

01.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. července (ČTK) - Ropný koncern PKN Orlen předložil Komisi pro cenné papíry podmínky pro povinný odkup akcií společností Unipetrol, Paramo a Spolana. PKN Orlen o tom dnes informoval v tiskové zprávě, nabízenou cenu ani další podrobnosti nezveřejnil. Podle analytika Atlantik finanční trhy by se cena mohla pohybovat mezi 120 až 150 korunami na akcii. Kurz akcií dnes na pražské burze klesl o 1,8 procenta na zhruba 140,80 Kč.

Výše odkupní ceny bude mimo jiné záležet na tom, zde PKN Orlen bude chtít akcie stáhnout z trhu. Pokud by akcie stáhnout chtěl, cena by se pohybovala kolem horní hranice nebo i výš, řekl ČTK analytik Atlantik finanční trhy Jan Schiesser. Šéf PKN Orlen Igor Chalupec již dříve uvedl, že stažení akcií z pražské burzy v tuto chvíli firma neplánuje.

PKN je ze zákona povinna nabídku učinit do 60 dnů od nabytí podílu na hlasovacích právech v Unipetrolu. Odkup tak musí být zahájen nejpozději 25. července. Finančním poradcem při odkupu akcií se stala Patria Finance.

PKN Orlen koupil v petrochemické skupině Unipetrol státní 63procentní podíl za 13,05 miliardy korun. Konečná cena bude známa do poloviny října, záležet bude na majetkovém vývoji holdingu.

Do skupiny Unipetrol patří především Benzina, Česká rafinérská, Chemopetrol, Kaučuk, Paramo, Spolana a Unipetrol Rafinérie. Celá petrochemická skupina Unipetrol zvýšila v prvním čtvrtletí konsolidovaný čistý zisk meziročně na 1,108 miliardy z 303,9 milionu korun. Loni skupina vykázala čistý zisk 3,68 miliardy Kč po předloňské ztrátě před zdaněním 406 milionů Kč.

PKN Orlen je největší středoevropský ropný koncern, polský stát v něm drží 28procentní podíl. Loni firma zvýšila čistý zisk meziročně téměř 2,5násobně na 515,7 milionu eur, což je zhruba 15,5 miliardy korun. V Polsku firma provozuje 1900 čerpacích stanic a rafinerii v Plocku. Skupina zahrnuje zhruba 80 dceřiných firem a přidružených společností bez Unipetrolu a zaměstnává přes 14.000 lidí. V holdingu Unipetrol pracuje kolem 7000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK