Martínek: Stát půjčí mladým od nového roku i na rekonstrukce bytů

02.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


CHRUDIM 2. července (ČTK) - Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje nový typ půjček na bydlení pro mladé. Od nového roku by lidé do 36 let mohli kromě osvědčených půjček na pořízení bytu získat půjčku na rekonstrukci bytové jednotky. V Chrudimi to řekl ministr pro místní rozvoj Radko Martínek.

"Naše pracovní verze je, že by se výše těchto půjček měly pohybovat mezi 100.000 až 150.000 korunami a byly by splatné do deseti let," řekl Martínek.

Na pokračování programů zaměřených na podporu bydlení chce ministerstvo v příštím roce vyčlenit zhruba tři miliardy korun. "Počítám, že na podporu bydlení pro mladé budeme mít 1,5 až dvě miliardy korun," dodal ministr.

Pro letošní rok má na zvýhodněné půjčky na pořízení bytu pro mladé Státní fond rozvoje bydlení k dispozici 2,41 miliardy korun. Ředitel fondu Jan Wagner již dříve řekl, že peníze na tyto účely budou stačit do konce roku. Ministerstvo pro místní rozvoj uvažovalo, že tuto státní pomoc budou místo fondu poskytovat komerční banky. Nakonec ale od této varianty ustoupilo.

Zvýhodněný úvěr až 300.000 korun je určen na výstavbu nebo koupi bytu či domku, na stáří nemovitosti nezáleží. Splatnost je 20 let a úrok činí dvě procenta ročně. Měsíční splátka tak představuje asi 1500 korun.

O úvěr mohou požádat manželé, z nichž alespoň jeden nedosáhl v den podání žádosti 36 let. O peníze mohou požádat i samostatně žijící osoby, které trvale pečují alespoň o jedno nezletilé dítě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK