Lidé si na internetu spočítají, kdy by je strany pustily do penze

05.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. července (ČTK) - I lidé, kteří mají daleko do penze, si mohou už nyní orientačně zjistit rok svého případného odchodu do důchodu. Díky formuláři na stránce www.reformaduchodu.cz se dozvědí, v kolika letech by jim po svých důchodových reformách "naordinovaly" penzi sněmovní politické strany.

Odkaz na výpočet odchodu do penze je na stránkách možné najít dole v levé liště. Do tabulky je pak nutné zadat pohlaví, měsíc a rok narození a počet dětí. Důležité je také vybrat variantu penzijního systému, který navrhují jednotlivé sněmovní strany.

Kdyby se důchodová soustava nezměnila, šla by například matka dvou dětí narozená v lednu 1970 do penze v lednu 2031. ČSSD, ODS i unionisté by ji pustili do důchodu v roce 2035, lidovci v roce 2033 a komunisté v roce 2031. Dnešní pětatřicátník může počítat s tím, že v případě reforem ODS, ČSSD, lidovců a unionistů na něj penze čeká nejdřív v roce 2035, komunisté by ho pustili na zasloužený odpočinek v 63 letech.

Důchodový systém v ČR zůstane vyrovnaný ještě asi 20 let. Česká společnost ale stárne a důchodců bude přibývat. Současně ubude lidí, kteří budou pracovat a na penze přispívat. Pokud by se důchodová soustava nezměnila, za sto let by její dluh nesrovnaly ani více než dva roční české hrubé domácí produkty. Odborníci proto doporučují změnu. Důchodová reforma v Česku by podle nich měla počítat se zvyšováním věku pro odchod do penze. Pouhý růst daní a odvodů český penzijní systém nezachrání.

Varianta ČSSD navrhuje osobní účty. Výše odvodů by se promítla do výše penze. Podle lidoveckého modelu by se lidé mohli rozhodnout, zda státu dají celé odvody, nebo jejich část svěří fondům. Důchod od státu by pak byl nižší. Podobný návrh mají i unionisté, připojištění ale zvyšují. ODS staví na rovném důchodu, kdy by odvody státu klesly. Státní penze by byla pro všechny stejná, a to kolem životního minima. Za sto let by lidé chodili do penze v 71 letech. Komunisté by systém příliš neměnili.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK