Americké akcie dopoledne rostly díky maloobchodním firmám

05.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 5. července (ČTK) - Akcie předních amerických korporací dnes na Wall Street rostly díky zájmu o emise maloobchodních firem. Investoři se ujistili, že se spotřebitelé v USA vyrovnali s téměř rekordními cenami ropy.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času posílil o 0,4 procenta na 10.346,3 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 0,6 procenta na 2070,3 bodu.

Zájem o maloobchodní firmy vyvolala zpráva společnosti Wal- Mart Stores Inc. o červnovém růstu tržeb, kterým podnik překonal očekávání analytiků. Akcie Wal-Martu posílily o tři procenta na 49,71 dolaru. Wal-Mart o víkendu odhadl, že v červnu zvýšil obrat obchodů otevřených déle než rok o 4,5 procenta.

Trhy se obávaly, že vysoké ceny ropy a benzinu měly negativní dopad zejména na spotřebitele s nižšími příjmy. "To jsou zákazníci Wal-Martu," připomněl prezident americké investiční banky Pacific Growth Equities. Dodal, že se nepíše rok 1975 a že ceny ropy takový dopad na ekonomiku jako tehdy nemají, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK