Japonské akcie mírně klesly kvůli drahé ropě

07.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 7. července (ČTK) - Japonské akcie potřetí za sebou oslabily, protože nárůst cen ropy na nová rekordní maxima vyvolal obavy ohledně zisků přepravních a gumárenských společností. Pokles na burze však zmírnily některé technologické tituly, jež těžily ze slabé domácí měny.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei na konci obchodování klesl o 0,12 procenta na 11.591,14 bodu. Širší index TOPIX se snížil o 0,29 procenta na 1180,22 bodu. Objem obchodů byl nízký, protože investoři čekají na páteční údaje o japonských strojírenských zakázkách a trhu práce ve Spojených státech, napsala agentura Reuters.

Cena americké lehké ropy se ve středu poprvé v historii dostala nad 61 dolarů za barel kvůli obavám z bouří nad Mexickým zálivem a z jejich dopadu na ropnou produkci v regionu. V růstu pak pokračovala i při dnešním obchodování v Asii. Drahá ropa zvyšuje obavy investorů z negativního dopadu vysokých nákladů na energii na spotřebitelské výdaje i firemní zisky.

Na devizovém trhu vyšplhal dolar na nové 11měsíční maximum vůči jenu, protože vysoké ceny ropy zastínily vyhlídky japonské ekonomiky. K britské libře stoupl dolar až na 19měsíční maximum kvůli rostoucím spekulacím o snížení britských úrokových sazeb.

V závěru asijského obchodování euro vůči dolaru nepatrně oslabilo na 1,1925 USD z 1,1929 USD ve středu večer v New Yorku. K japonskému jenu dolar stoupl na 112,20 JPY z předchozích 112,16 JPY. Předtím se vyšplhal až 112,32 JPY, tedy na nejvyšší úroveň od konce loňského července.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK