Akcie na pražské burze oslabily kvůli výbuchům v Londýně

07.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. července (ČTK) - Akcie na pražské burze dopoledne oslabily poté, co Londýnem otřásla série výbuchů. Zatímco ještě před půl jedenáctou burza rostla asi o půl procenta, o hodinu později již většina akcií výrazně klesala, řekl Petr Žabža z Patria Direct. Hlavní index PX 50 klesl o 1,36 procenta na 1204,2 bodu a užší index PX-D ubral 1,72 procenta na 2933,8 bodu, uvedl trh.

Londýnské metro bylo dnes dopoledne zcela uzavřeno kvůli sérii explozí. Mezi lidmi a v místních televizích se hovoří o výbuších, o závadě na elektrickém zařízení, ale také o srážce dvou vlaků. Ve středu Londýna zase explodovaly nejméně tři autobusy. Již jsou hlášené i první oběti. Londýnská burza se v reakci na neštěstí propadla téměř o tři procenta na britská libra je vůči americkému dolaru na 19měsíčním minimu.

Incident nastal pouhý den poté, co Londýn získal právo pořádat v roce 2012 olympijské hry a v den, kdy ve skotském hotelu Gleneagles začal summit skupiny osmi zemí G8. Policie ani žádný další oficiální zdroj se zatím nevyjádřil k tomu, zda jde o neštěstí nebo o úmyslný čin.

Z tuzemských akcií se výrazněji daří pouze společnosti Philip Morris, která posílila o dvě procenta na 18.043 Kč. Naopak Zentivas ztratila 3,6 procenta na 869 korun, ČEZ ubral 2,23 procenta na 464 Kč a zhruba stejně se propadly i akcie Erste Bank a Komerční banky.

Český Telecom se drží na hodnotě 461 korun. Společnost Patria dnes zvýšila své doporučení k těmto akciím z předchozího "držet" na "koupit", přičemž cílovou roční hodnotu ponechala na 515 korunách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK