STEM: Více než polovina Čechů podporuje rozvoj jaderné energetiky

07.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. července (ČTK) - Rozvoj jaderné energetiky v České republice podporuje 54 procent občanů. Vyplynulo to z letošního jarního průzkumu společnosti STEM. Přestože mají zastánci využití jaderné energie v populaci stále nadpoloviční převahu, v porovnání s rokem 2000, od kdy Temelín vyrábí elektřinu, jich výrazně ubylo. Tehdy souhlasilo s rozvojem jaderné energetiky v České republice 63 procent lidí.

Z dosud prováděných průzkumů STEM měla jaderná energetika nejvyšší podporu v roce 1994, a to 68 procent.

Na jihu Čech, tedy v okolí temelínské elektrárny, je pro rozvoj jaderné energetiky dlouhodobě téměř polovina obyvatel, letos 48 procent.

Temelínská elektrárna je přitom podle více než dvou třetin české veřejnosti srovnatelná s moderními jadernými elektrárnami ve světě. O tom je přesvědčeno i 69 procent obyvatel jižních Čech, kde Temelín stojí. Toto přesvědčení se dlouhodobě příliš nemění.

O bezpečnosti Temelína je přesvědčeno 58 procent obyvatel z okolí elektrárny. Důvěra v její bezpečnost se přitom od jejího spuštění na konci roku 2000 mírně zvyšuje. Tehdy bylo o bezpečnosti Temelína přesvědčeno 54 procent lidí z jeho okolí.

Z hodnocených institucí mají občané z okolí elektrárny největší důvěru k odborníkům z JETE, představitelům místních samospráv a představitelům kraje. U ostatních institucí, včetně ekologických iniciativ a ministerstev průmyslu a obchodu a životního prostředí, je důvěra nižší než 50 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK