Vláda vzala na vědomí vyhodnocení systému investičních pobídek

07.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. července (ČTK) - Vláda vzala na vědomí vyhodnocení dosavadního systému podpory investičního prostředí v ČR, které vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu. Novinářům to řekla mluvčí kabinetu Lucie Orgoníková. MPO chce podle projednané zprávy do konce letošního roku připravit návrh nového zákona na podporu investic, který bude odpovídat novým pravidlům Evropské komise o poskytování veřejné regionální podpory. Zákon by měl podle MPO fungovat jako národní program podpory v letech 2007 až 2013.

"Návrh věcného zákona na podporu investic bude reflektovat názory ekonomických expertů, zástupců podnikatelů, regionů, pracovníků věcně zainteresovaných ministerstev a v neposlední řadě i Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže," uvedlo MPO ve zprávě, kterou dnes vláda projednala.

MPO ve zprávě podotklo, že zatím neexistuje mnohostranná dohoda o výraznějším omezení investičních pobídek. Většina států Evropské unie se naopak snaží uvolnit pravidla pro poskytování veřejné podpory, čímž se zostřuje konkurence na poli přímých zahraničních investic. "Řešením problému je možnost zaměřit systém této podpory na úzce vymezené skupiny investorů, kteří se vyznačují vysokou produktivitou práce či vysokými náklady na zavádění inovací," uvedlo MPO.

Platný zákon o investičních pobídkách se nedávno neúspěšně snažila zrušit opoziční ODS. Občanští demokraté soudí, že investiční pobídky jsou diskriminační a zvýhodňují malou skupinu zahraničních podnikatelů. Návrh ODS ale počítal s tím, že by investoři nepřišli o pobídky, které již existují nebo jim byly přislíbeny.

Vláda naopak tvrdí, že bez pobídek by nepřišli zahraniční investoři, kteří v České republice vytvořili desítky tisíc pracovních míst, zvýšili produktivitu a nyní táhnou tuzemskou ekonomiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK