Wall Street se kvůli výbuchům v Londýně vydal prudce dolů

07.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 7. července (ČTK) - Ceny akcií ve Spojených státech zamířily v úvodu obchodování prudce dolů a reagovaly tak na sérii výbuchů v Londýně. Podle pozorovatelů začali ve velkém prodávat nervózní investoři, kteří se zbavují hlavně akcií aerolinek. Část počátečních ztrát ale indexy zakrátko smazaly.

Dow Jonesův index průmyslových akcií byl po otevření zhruba o 0,8 procenta slabší a pohyboval se kolem 10.188 bodů. Podobně index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,7 procenta na 2053 bodů a index S&P 500 spadl o téměř jedno procento na 1184 bodů.

Situace těsně před zahájením obchodování naznačovala masivní výprodej a s řadou titulů se v pravidelném čase v 09:30 EDT (15:30 SELČ) ani nezačalo obchodovat. Na straně nabídky se totiž objevil silný přetlak, který se tvůrci trhu snažili korigovat generováním dodatečné poptávky.

Britskou metropolí dnes ráno otřásla série výbuchů, převážně v podzemní dráze. Zraněny jsou stovky lidí a předpokládá se, že o život jich přišlo více než 40. Zatím není jasné, kdo má výbuchy na svědomí, ale vzhledem k tomu, že byly koordinované, podezření padá ne mezinárodní terorismus.

Oslabovaly převážně akcie leteckých společností, kde ztráty před zahájením obchodování přesahovaly i deset procent. Později se ale situace zklidnila. Společnost AMR ztrácela 2,6 procenta a ztráty Continental Airlines se pohybovaly kolem 3,5 procenta. Asi 4,9 procenta ztrácela akcie Delta Airlines a o 2,7 procenta byly slabší také akcie Northwest Airlines.

Obecně je zřetelná snaha investorů prodávat akcie a nakupovat dluhopisy, které jsou v dobách nejistoty považovány za relativně bezpečnější investici. Vzhledem k růstu kurzu výrazně klesl výnos desetiletých státních dluhopisů americké vlády. Zájem je rovněž o zlato, zatímco kurz britské libry se propadá.

Začátek obchodování na Wall Streetu odrážel silný výprodej v Londýně, kde hodnota hlavního indexu FTSE 100 po oznámení série výbuchů spadla až o čtyři procenta. Burza ve Frankfurtu spadla o více než dvě procenta a pařížský index CAC-40 si odepsal dokonce 4,5 procenta, později ale část ztrát smazal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK