Libra po sérii londýnských útoků klesla na 19měsíční minimum

07.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 7. července (ČTK) - Kurz libry ve čtvrtek vůči dolaru klesl na 19měsíční minimum 1,7403 USD a oslabil také na měsíční minimum vůči švýcarskému franku. Způsobila to nejistota investorů po sérii čtyř teroristických výbuchů v metru a v jednom autobuse.

Kolem 18. hodiny libra nepatrně snížila pokles na 1,7417 USD při ztrátě 0,7 procenta. Dolar v podvečer mírně klesl na 112,08 JPY ze středečního newyorského závěru 112,13 JPY, euro vůči dolaru nepatrně posílilo na 1,1931 USD z 1,1929 USD.

Ze situace vytěžil švýcarský frank, ke kterému se investoři upnuli jako k bezpečnému útočišti pro své finance. Dolar během odpoledne své denní ztráty vůči franku smazal, libra ale zůstala poblíž denního minima. Obchodování bylo rozkolísané, ale zobchodované objemy zůstaly nízké.

"Trh snižuje rizika a přesouval pozornost k jistotám, což švýcarskému franku stále pomáhá," uvedla analytička newyorské banky Morgan Stanley. Dodala, že se kurzy po rozbouřené reakci stabilizovaly, napsala agentura Reuters.

Britský ministerský předseda Tony Blair po návratu ze Skotska do Londýna uvedl, že že jde o teroristický útok, kterému se Británie nepodvolí. Podle policie se k útoku zatím nikdo nepřihlásil. V řadě evropských zemí včetně České republiky, ale také v USA, se zpřísňují bezpečnostní opatření.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK