Americké akcie smazaly téměř všechny ztráty

07.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 7. července (ČTK) - Prudký pokles cen amerických akcií, který se dostavil bezprostředně po otevření trhů, neměl dlouhého trvání. Hlavní indexy smazaly převážnou část ztrát a trh se postupně zbavil i nervozity, kterou vyvolala série výbuchů v Londýně. Nejvíce klesly akcie aerolinek, zájem byl o bezpečnostní firmy.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index průmyslových akcií pohyboval kolem 10.235 bodů a proti středečnímu závěru byl slabší pouze o 0,3 procenta. Index technologického trhu Nasdaq Composite měl ztráty ve stejném rozsahu a byl blízko 2062 bodů. Index S&P klesl o půl procenta na 1189 bodů.

V Londýně ve čtvrtek ráno explodovalo několik náloží, které vážně zranily stovky lidí a usmrtily minimálně 33. Zatím není jasné kdo za výbuchy stojí, ale vše ukazuje na akt mezinárodního terorismu. To naznačil i britský premiér Tony Blair.

Všechny tři hlavní indexy, které měří výkonnost akciových trhů v USA, zpočátku oslabily zhruba o jedno procento. Začaly se totiž šířit obavy z geopolitické nestability, které škodí náladě mezi investory.

Nejvíce se prodávaly akcie aerolinek, provozovatelů hotelů a pojišťoven. "Myslím, že bychom měli být opatrní, když to chceme srovnávat s 11. zářím. Obětí je mnohem méně a finanční trhy jim to neovlivnilo tolik jako nám," řekl k dnešní tragédii v Londýně dealer bostonské společnosti John Hancock Funds Neil Massa.

Akcie Delta Air Lines spadly o téměř pět procent na 3,30 USD a ztráty největší světové pojišťovny American International Group činily asi jedno procento. Jedno procento hodnoty si odepsal také řetězec Marriott International, ještě vyšší ztráty měl ale Hilton Hotels.

Výrazné zisky naopak registrovali výrobci bezpečnostních zařízení a nejrůznějších průzkumných a detekčních systémů. Akcie společnosti Isonic, která patří do této kategorie, vzrostly asi o deset procent na 3,35 USD, akcie Digital Recorders si připsaly až 26 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK