Americké akcie se s terorismem vypořádaly bez problémů

08.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 8. července (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek zpevnily a smazaly tak veškeré ztráty, které utrpěly v reakci na sérii výbuchů v Londýně. Obchodníci přehodnotili dopady útoků na ekonomiku a předpokládají, že tragédie v Londýně nebude mít velký vliv na vývoj hospodářství. Nadále slabý ale zůstává kurz britské libry.

Dow Jonesův index průmyslových akcií zpevnil o 31,61 bodu a den uzavřel vyšší o 0,31 procenta na úrovni 10.302,29 bodu. Podobně index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal 7,01 bodu a obchodování zakončil nakonec růstem v rozsahu 0,34 procenta na 2075,66 bodu. Hodnota indexu S&P 500 vzrostla o 0,25 procenta na 1197,87 bodu.

V Londýně ve čtvrtek ráno vybuchlo několik náloží, převážně v metru, ale i v jednom autobusu. Úřady zatím potvrdily 37 mrtvých, ale podle některých informací sérii útoků nepřežilo více než 50 lidí. Zatím není jasné, kdo má teroristický útok na svědomí, ale podezření padá na síť Al-Káida.

Počáteční výprodej akcií byl odrazem nejistoty, která zachvátila finanční trhy. Řada lidí si totiž vybavila podobný velký útok, který se loni na jaře odehrál v Madridu. Tehdy byly trhy zavřeny, ale hned následující den se rovněž vydaly vzhůru a tragédii ponechaly víceméně bez povšimnutí.

"Největší trhy už v sobě mají zahrnutou teroristickou prémii. Když se objeví nějaký incident a není katastrofických rozměrů, trh to přejde," řekl hlavní investiční analytik společnosti Ryan, Beck & Co Joseph Battipaglia. Všechny hlavní indexy přitom krátce po otevření vykazovaly pokles až o jedno procento.

"V první hodině jde hlavně o emotivní reakci, kde se převážně zvýší likvidita a začne se prodávat, než ostatní zpanikaří. Potom si ale všichni uvědomili, že základní vyhlídky se v podstatě nezměnily," podotkl k situaci na trhu hlavní analytik investiční společnosti Oppenheimer & Co Michael Metz. Hrozba terorismu podle něj přetrvá několik desetiletí a je třeba s ní počítat.

Londýnská tragédie měla největší dopady na akcie leteckých a zábavních společností, dotkla se ale také pojišťoven. Situace se ale později zklidnila. Index leteckých společností na burze Amex ztratil jen 0,45 procenta, přestože na začátku obchodování ztráty přesahovaly dvě procenta.

Při prvním významném teroristickém útoku, který se odehrál v září 2001 v New Yorku, nechaly úřady na čtyři dny zavřít akciovou burzu. V Londýně se ale obchodovalo bez přerušení. "Nenarušilo to žádnou infrastrukturu finančních trhů," doplnil šéf obchodování v makléřské společnosti Wells Fargo Securities Todd Clark. Ziskové byly akcie firem, které vyrábějí zabezpečovací zařízení.

Na devizovém trhu se snižoval kurz britské libry, ale i dolaru. Z teroristického útoku tak nejvíce těžil švýcarský frank, o který bývá největší zájem v dobách nejistoty. I na devizový trh se zpočátku dostavila značná nervozita, která ale postupně zcela odezněla. Trh se teď zaměřuje hlavně na statistiku z trhu práce v USA.

"Trh je ve fázi, kdy snižuje riziko a přechází ke kvalitě. To pořád svědčí švýcarskému franku. Z původní impulzivní reakce jsme se ale úplně stabilizovali," uvedla analytička devizového trhu ve společnosti Morgan Stanley Sophia Drossosová. Dolar tak postupně smazával ztráty, které nabral na švýcarský frank.

V závěru obchodování se dolar k franku prodával za 1,2987 CHF a oslabil tak z předchozích 1,3027 CHF, kde byl ve středu. Během dne ale byly jeho ztráty ještě vyšší. K britské libře ale zpevnil na 1,7437 z předchozích 1,7553 USD a k euru oslabil na 1,1941 ze středečního kurzu 1,1928 USD.

Vůči japonskému jenu se kurz dolaru příliš nezměnil a dostal se na 112,07 JPY. Euro k jenu zůstalo rovněž bez větších změn na 133,81 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK