Japonské akcie klesly, na vině je ale domácí ekonomika

08.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 8. července (ČTK) - Japonské akcie v úvodu dnešního obchodování zpevňovaly a prakticky tak ponechaly bez povšimnutí čtvrteční teroristický útok v Londýně. Zisky ale neudržely až do konce a nakonec klesly. Na vině je ale statistika o zakázkách na strojní zařízení.

Hlavní index Nikkei 225 oslabil o 24,15 bodu a obchodování zakončil nižší o 0,21 procenta na úrovni 11.565,99 bodu. Zpočátku však zpevňoval a těžil ze zájmu investorů o akcie maloobchodních společností. Širší index Topix klesl o 0,22 procenta na 1177,61 bodu.

Japonský akciový trh tak oslabil počtvrté za sebou a hlavní index je na nejnižší úrovni od 28. června. Investoři zatím akcie příliš nenakupují a vyčkávají na odpolední zprávu o vývoji trhu práce ve Spojených státech. Pozorovatelé očekávají poměrně vysoký růst počtu nových pracovních příležitostí.

Zakázky na strojní zařízení v japonských soukromých podnicích v květnu klesly o 6,7 procenta, což je výraznější pokles než čekaly trhy. Tato statistika je klíčovým ukazatelem kapitálových výdajů a horší vývoj tak naznačuje, že podniky už nemusejí držet tempo růstu ekonomiky tak jako dosud.

"Když se loni odehrály bombové útoky v Madridu, trh oslabil jen na krátkou dobu. Proto ani tentokrát neočekávám výrazný dopad na globální ekonomiku," poznamenal hlavní analytik v investiční společnosti Yasuda Asset Management Masaki Iso. Po loňském útoku v Madridu se situace normalizovala do měsíce.

Oslabily například akcie společnosti Fanuc, což je největší světový výrobce průmyslových robotů. Akcie zpočátku zpevňovaly spolu s celým trhem, nakonec ale klesly o jedno procento. Výrobce stavebních zařízení Komatsu oslabil o 0,6 procenta a kvůli horším vyhlídkám si přes šest procent hodnoty odepsaly akcie společnosti NEC Electronics.

Na devizovém trhu se zatím ztrát nezbavila britská libra, dopad výbuchů v Londýně je ale rovněž omezený. Libra je nejslabší vůči dolaru za posledních zhruba 19 měsíců, ale její kurz už se téměř stabilizoval. Dolar zpevňuje vůči euru i japonskému jenu, i když zpočátku oslaboval v obavách, že podobným útokům budou čelit i Spojené státy.

V závěru obchodování se libra k dolaru prodávala v kurzu 1,7420 USD a oslabila tak z předchozích 1,7498 USD. Dolar vůči švýcarskému franku ale klesl na 1,2985 z předchozích 1,3035 CHF, k euru zůstal takřka beze změn na 1,1931 USD. K japonskému jenu americká měna zpevnila na 112,32 ze čtvrtečního kurzu 112,20 JPY, euro k jenu vystoupilo na 134,03 ze 133,83 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK