Evropská komise schválila fúzi firem Gillette a Procter & Gamble

15.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 15. července (ČTK) - Evropská komise dala zelenou žádosti amerických firem Gillette a Procter & Gamble o propojení svých aktivit. Procter & Gamble za Gillette nabízí asi 57 miliard dolarů (téměř 1,5 bilionu Kč).

Komise si stanovila několik podmínek, které budou muset firmy splnit. Především bude muset Procter & Gamble prodat výrobu bateriových kartáčků, což už firma přislíbila. Sloučení ale ještě musí schválit americká Federální obchodní komise, uvedla agentura AP.

Až podniky splní všechny podmínky, budou se moci spojit a na trhu potom vznikne největší výrobce spotřebního zboží. Škála jeho výrobků bude velmi široká a budou do ní patřit holicí strojky či plenky Pampers.

Sloučený podnik bude mít roční tržby přesahující 60 miliard dolarů. Akcionáři Gillette a Procter & Gamble fúzi většinou hlasů schválili už v úterý.

Komise uvedla, že jedinou její obavou byla výroba bateriových kartáčků. "Procter & Gamble se zavázal k prodeji celé své výroby kartáčků SpinBrush a k udělení licence na příbuzné značky, které jsou s výrobou těchto kartáčků spjaty," uvedla komise. Na dohlíží na konkurenční prostředí ve všech 25 zemích unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK