Začíná letošní soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi

16.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. července (ČTK) - Podniky se mohou letos opět zapojit do soutěže o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže. Další ročník klání má nejen ocenit společnosti, které na zajištění rovnosti obou pohlaví dbají, ale hlavně upozornit na tuto problematiku veřejnost. ČTK to sdělila projektová manažerka pořádající společnosti Gender Studies Linda Sokačová. Na soutěži se podílí i ministerstvo průmyslu.

Podle ředitelky Gender Studies Aleny Králíkové se rovné příležitosti pro ženy a muže v Česku dosud respektovaným tématem nestaly. Ocenění má vyzdvihnout snahy a úspěchy firem, které programy k prosazení rovnosti vedou, dodala.

Letošní ročník se zaměřuje hlavně na postavení žen v řídících pozicích. Porota posoudí ale i firemní prostředí a možnosti pružné pracovní doby, ohled na rovné příležitosti ve firemní kultuře, podíl žen v podniku či vzdělávací programy pro ženy.

V porotě by měl mimo jiné zasednout místopředseda vlády pro ekonomiku Martin Jahn, zástupci ministerstev průmyslu a práce či ředitelky a ředitelé mezinárodních vzdělávacích institucí.

Firmy, které se chtějí do soutěže přihlásit, musejí do 18. září vyplnit dotazník. Podmínkou je i souhlas s doplňkovým rozhovorem. Vítěze organizátoři vyhlásí na listopadové konferenci o významu rovných příležitostí pro prosperitu firem.

Do loňského nultého ročníku se zapojily tři desítky společností. Ocenění si odnesly IBM ČR, vydavatelství R-Presse a týdeník Respekt. Zvláštní cenu pak získala firma Air Products. Podle zástupců vítězů se společnosti, které ženy nezaměstnávají, připravují o konkurenční výhodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK