Temelín odstaví za dva týdny první blok

17.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ČESKÉ BUDĚJOVICE 17. července (ČTK) - Obsluha jaderné elektrárny Temelín odstaví v sobotu 30. července první blok. Plánovaná odstávka potrvá zhruba dva měsíce. Energetici při ní vymění čtvrtinu palivových souborů a přeskládají je v aktivní zóně reaktoru. Původně měli blok odpojit již začátkem července. Kvůli dubnové opravě turbíny však odstávku o měsíc odsunuli. Informoval o tom mluvčí elektrárny Milan Nebesář.

"Vzhledem k opravě vysokotlakého rotoru turbíny od 30. března do 26. dubna nedošlo k úplnému vyčerpání energetického potenciálu paliva v reaktoru, a jeho výměna tak byla o měsíc posunuta," vysvětlil mluvčí. Blok nyní pracuje na plný výkon.

Elektřinu zatím nedodává druhý blok, na němž technici provádějí po tříměsíční odstávce fyzikální testy. Reaktor sice spustili minulý týden, připojit k síti se jej ale chystají začátkem týdne. "Do pondělí se testy budou určitě dělat," dodal mluvčí. Společně tak budou první i druhý blok vyrábět elektřinu následujících několik dní a znovu od poloviny září až do konce roku.

Jaderná elektrárna Temelín funguje od loňského 11. října v plném režimu. Za celý loňský rok vyrobila 12,7 milionu megawatthodin (MWh) elektřiny, meziročně zvýšila produkci o 4,8 procenta. Letos chce elektrárna vyrobit 13,77 milionu MWh elektřiny. Od počátku roku vyprodukovala 5,92 milionu MWh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK