Státní firma Čepro skončila loni ve ztrátě 37,7 mil. Kč

18.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. července (ČTK) - Státní společnost Čepro, která schraňuje státní hmotné rezervy a vede soudní spory o miliardy korun, skončila loni po šesti ziskových letech ve ztrátě 37,7 milionu korun. V roce 2003 přitom firma vydělala 155,8 milionu korun,

Zástupci Čepra tvrdí, že propad souvisí s vyšší cenou ropy a s nezákonnými snahami vyvést z firmy miliardy korun pomocí pohledávek, které firma i policie označují za fiktivní. "Management nám předem avizoval, že ta čísla nebudou dobrá. Odrazila se na tom skutečnost, že Čepro loni kvůli tomu útoku s pohledávkami jelo jen v omezeném režimu a navíc ceny benzinu šly nahoru," sdělil místopředseda dozorčí rady Čepra Miloslav Mrština.

Podle Hospodářských novin nejsou vyhlídky firmy příliš příznivé ani letos. Ceny ropy nadále stoupají a firma ke konci loňského roku dlužila téměř 6,5 miliardy korun.

Deník připomíná, že o hospodaření a fungování Čepra se již od loňského listopadu zajímá protikorupční policejní služba. Shromažďuje důkazy proti lidem, kteří se s pomocí pohledávek pokusili vyvést z podniku miliardy korun. Kromě toho hledá přímo ve firmě osobu, která zavinila ztrátu soudních obsílek a prohrané soudní spory. Ty se nyní společnost snaží u soudu zvrátit s využitím mimořádných opravných prostředků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK