Provozní zisk firmy Philips klesl o více než polovinu

18.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


AMSTERDAM 18. července (ČTK) - Provozní zisk největšího evropského výrobce spotřební elektroniky Philips Electronics se ve druhém čtvrtletí snížil o více než polovinu na 147 milionů eur z 356 milionů před rokem. Oznámila to firma s tím, že za poklesem zisku stála slabá poptávka po elektronice a nadbytečná nabídka čipů.

Provozní zisk zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 166 milionů eur. Firma již dříve upozornila, že její tržby jsou pod tlakem kvůli slabým spotřebitelským výdajům. "Slabost v technologickém sektoru nadále poškozuje naše výsledky," prohlásil generální ředitel společnosti Gerard Kleisterlee.

"Zůstáváme opatrní vzhledem k výhledu pro bezprostřední budoucnost. V mnoha částech světa růst zpomaluje. Obzvlášť v Evropě jsou maloobchodní podmínky slabé, což má vliv na naše růstové ambice v krátkém období," uvedla firma.

Tržby společnosti, která v Evropě dominuje trhu s elektrickými strojky pro holení, se nicméně zvýšily o téměř tři procenta na 7,087 miliardy eur. Analytici přitom očekávali pokles tržeb o čtyři procenta na 6,96 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK