Dovozní i vývozní ceny v květnu klesly

18.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. července (ČTK) - Dovozní i vývozní ceny v květnu proti stejnému měsíci před rokem klesly. Dovozní byly nižší o 0,3 procenta a vývozní o 0,6 procenta. Za hlavní důvod květnového poklesu označil menší meziroční posílení koruny k hlavním zahraničním měnám v porovnání s předchozím měsícem. "Tento vliv byl na druhé straně mírněn nižším meziročním zvýšením cen ropy a ropných výrobků v porovnání s dubnem," uvedl ČSÚ.

Dovozní ceny byly nejvíce pod vlivem cen strojů a dopravních prostředků, které se snížily o 4,3 procenta. Podstatněji klesly i ceny hotových výrobků. Naopak nejvíce rostly ceny nerostných paliv, hlavně topného plynu.

Na pokles vývozních cen mělo největší vliv snížení cen strojů a dopravních prostředků, zejména strojů a zařízení k výrobě energie.

Směnné relace, tedy poměr mezi růstem cen vývozu a dovozu, dosáhly negativní hodnoty 99,7 procenta a byly o 0,1 procentního bodu nižší než v dubnu.

V meziměsíčním srovnání se dovozní ceny v květnu zvýšily o 0,1 procenta a vývozní se nezměnily. V porovnání s dubnovým růstem o 1,7, respektive o 0,7 procenta tak nastalo výrazné zpomalení. Hlavním důvodem byl jednak pokles cen ropy a ropných výrobků, doprovázený snížením cen chemikálií, a dále menší květnové oslabení koruny vůči hlavním zahraničním měnám v porovnání s dubnem.

Dovozní ceny byly nejvíce ovlivněny cenami strojů a dopravních prostředků, které v úhrnu rostly o 0,2 procenta. Zvýšily se i ceny ostatních surovin a potravin, zejména kávy. Naopak v souladu s květnovým vývojem cen na světových trzích se snížily především ceny nerostných surovin - hlavně ropy a ropných výrobků a chemikálií, zejména organických.

Směnné relace dosáhly hodnoty 99,9 procenta, a tak zatím v tomto roce nenabyly pozitivní hodnoty.

Světové ceny průmyslových surovin a potravin zahrnuté do indexu se v červnu proti květnu zvýšily o 5,5 procenta. Hlavním důvodem byl růst cen ropy. Cena ropy Brent se po poklesech v předchozích dvou měsících zvýšila v červnu o 11,6 procenta a její průměrná měsíční cena dosáhla 55 USD za barel. Zvýšily se i ceny zemního plynu, kovů, kůží, kaučuku a potravin. Ze sledovaných komodit se snížily pouze ceny textilních surovin.

Meziročně byly světové ceny v úhrnu vyšší o 42,5 procenta, a zrychlily tak tempo růstu. Důvodem bylo zejména zrychlení meziročního růstu cen ropy Brent. Rychleji rostly i ceny potravin. Naopak zpomalil se růst cen zemního plynu a kovů, v poklesu pokračovaly ceny textilních surovin a dřeva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK