Inflace v eurozóně v červnu vzrostla na 2,1 procenta

18.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 18. července (ČTK) - Míra inflace v zemích eurozóny v červnu podle revidovaných údajů vzrostla na 2,1 z květnových dvou procent. Oznámil to statistický úřad Evropské unie Eurostat. Růst je přesně v souladu s odhady analytiků. V celé Evropské unii inflace zůstala na dvou procentech.

Za růstem cenové hladiny stojí převážně vyšší ceny ropy. Růst cen proti předchozímu měsíci ale v eurozóně činil pouze 0,1 procenta, ačkoli analytici předpovídali vzestup o 0,2 procenta. "Energie, kde roční vzestup cen dosáhl 9,4 procenta, měly na míru inflace značný dopad," píše se ve zprávě úřadu.

Eurostat původně odhadoval, že míra inflace v eurozóně bude v květnu na 1,9 procenta. Revize však ukázala, že byl cenový růst rychlejší.

Jádrová inflace, která nepočítá s kolísavými cenami energií a čerstvé zeleniny, v červnu klesla na 1,4 z předchozích 1,6 procenta. Tuto inflaci sleduje především Evropská centrální banka a podle ní i provádí měnovou politiku. Banka si jako strop cenové stability stanovila inflaci těsně pod dvěma procenty.

Ceny služeb se v červnu zvýšily o 2,2 procenta, a přispěly tak k růstu celého indexu nejvíce. Nejnižší míru inflace v červnu mělo Portugalsko, Švédsko, Finsko a Česko. Naopak nejrychleji se cenová hladina zvyšovala v Lotyšsku, Maďarsku, Estonsku a Řecku. Pro srovnání, ve Spojených státech byla roční míra inflace na 2,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK