MF: Výdajové paušály pro živnostníky budou od 30 do 80 procent

18.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. července (ČTK) - Výdajové paušály pro živnostníky by se měly od příštího roku zvýšit z dnešních 25 procent na 30 až 80 procent v závislosti na typu podnikání. Nejvyšší paušály budou mít zemědělci, naopak nízké se budou týkat pronájmů, služeb nebo autorských honorářů. Řekl to mluvčí ministerstva financí Marek Zeman. Paušály by měly především u drobných živnostníků nahradit složité účetnictví a ulehčit tak podnikatelům život.

Dnes činí výdajové paušály u všech živnostníků 25 procent a podnikatelé je téměř nevyužívají. Vláda to chce jejich zvýšením napravit. Podnikatelé by již nemuseli vést podrobné účetnictví, ale pouze informace o celkových příjmech a výdajích. Odečetli by si určité procento výdajů a ze zbylé části vypočetli daň. Strop by neměl existovat, takže by paušály mohli využít i velcí podnikatelé.

Ministr financí Bohuslav Sobotka původně navrhoval zvýšení paušálů na 50 procent. Vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn prosazoval 70 procent a pro zemědělské prvovýrobce 80 procent. Štědřejší podporu zemědělcům navrhoval i šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek, který chtěl paušál 80 procent u rolníků prosadit i formou pozměňovacího návrhu v Poslanecké sněmovně.

Návrh paušálů je součástí chystané novely daně z příjmu. Ta by měla od příštího roku snížit daně všem zaměstnancům s nízkými a středními příjmy. Velká většina Čechů by tak ušetřila asi tři až čtyři tisíce korun ročně. Vláda tak chce před volbami konkurovat návrhu opoziční ODS na rovnou daň. Poslanci by mohli novelu zákona o dani z příjmu projednat možná již na mimořádné schůzi, která bude zahájena 16. srpna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK