Americké akcie klesly kvůli výsledkům Citigroup

19.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 19. července (ČTK) - Americké akcie v pondělí oslabily poté, co výsledky největšího světového poskytovatele finančních služeb Citigroup zaostaly za očekáváním a zmírnily optimismus investorů ohledně firemních zisků za druhé čtvrtletí.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších titulů klesl o 0,62 procenta na 10.574,99 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 0,55 procenta na 2144,87 bodu. Pokles na akciovém trhu zmírnily některé průmyslové tituly, které těžily z levnější ropy, píše agentura Reuters.

Citigroup oslabila o 3,1 procenta poté, co oznámila, že její příjmy z obchodování s cennými papíry s pevným výnosem se snížily kvůli klesajícímu rozdílu mezi krátkodobými a dlouhodobými úrokovými sazbami.

Největší světový výrobce hraček Mattel se propadl o 4,4 procenta po zprávě, že jeho zisk se ve druhém čtvrtletí snížil téměř o 20 procent kvůli klesajícímu prodeji panenek Barbie. Výrobce domácích spotřebičů Maytag však posílil o 13,1 procenta, protože oznámil, že jeho správní rada zváží překvapivou nabídku na převzetí ze strany konkurenta Whirlpool.

Na devizovém trhu dolar oslaboval poté, co květnové údaje o přílivu kapitálu do Spojených států ukázaly, že cizinci byli v čistém vyjádření poprvé od loňského září prodejci amerických akcií. V závěru obchodování dolar vůči euru oslabil na 1,2052 USD z 1,2036 USD v pátek večer v New Yorku. K japonskému jenu klesl na 111,93 JPY z předchozích 112,15 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK