Japonské akcie stouply díky nadějím na dobré firemní výsledky

19.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 19. července (ČTK) - Japonské akcie během úterního obchodování mírně posílily. Naděje na příznivé firemní výsledky podpořily některé přední tituly, například největšího světového výrobce kopírek a počítačových tiskáren Canon.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei na konci obchodování stoupl o 0,05 procenta na 11.764,84 bodu, tedy na nejvyšší závěrečnou hodnotu od 8. dubna. Širší index TOPIX však klesl o 0,15 procenta na 1191,53 bodu.

Největší japonská automobilka Toyota Motor sestoupila z předchozího šestiměsíčního závěrečného maxima poté, co jedna makléřská společnost zhoršila hodnocení jejích akcií. Některé technologické tituly byly zasaženy nejistotou před zveřejněním hospodářských výsledků největšího světového výrobce čipů Intel.

Na devizovém trhu se dolar přiblížil 14měsíčnímu maximu vůči euru kvůli očekávání, že šéf americké centrální banky Alan Greenspan ve svém středečním projevu v Kongresu naznačí možnost dalšího zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech.

V závěru asijského obchodování dolar vůči euru posílil na 1,2010 USD z 1,2052 USD v pondělí večer v New Yorku. K japonskému jenu dolar stoupl na 112,26 JPY z předchozích 111,93 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK