Zdravotní knížka on-line pro každého

20.07.2005 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Slyšeli jste už o elektronické zdravotní knížce? Zajímá vás, kolik lidí ji využívá, jak ji lze získat a jak se dostat ke svým zdravotním informacím, kdo do ní má přístup nebo jaké přináší výhody?

Některým pacientům se při návštěvě lékaře možná dostala do ruky brožura obsahující informace o systému IZIP. Pro toho, kdo ji podrobně prostudoval, nebudou následující řádky ničím novým. Tomu, kdo knížečku nechal zavřenou, anebo s ní vůbec nepřišel do styku, přinášíme informace týkající se elektronické zdravotní knížky.

Pohled do historie
Systém IZIP (internetový přístup ke zdravotním informacím pacienta) byl vytvořen "lékaři pro lékaře". Na jeho počátku stáli tři lidé z praxe, kteří ve spolupráci se silnými partnery v roce 1992 spustili pilotní verzi v několika vybraných okresech ČR. Prvořadým cílem bylo ověřit fungování zdravotní knížky v praxi, získat zkušenosti s přístupem odborné i laické veřejnosti a shromáždit podněty pro další zlepšení nabízených služeb.

Současný stav
Od začátku roku 2003 bylo fungování rozšířeno po celé republice. V současnosti systém využívá více než 620 000 přihlášených uživatelů a téměř 6 100 zdravotnických pracovníků. Počet zápisů do zdravotních knížek již překročil hranici 1,5 milionu.

Jak systém funguje?
Elektronickou zdravotní knížku si může zřídit a posléze využívat každý, kdo má přístup k internetu. Stačí se pouze zaregistrovat, tj. zaslat vyplněnou přihlášku na odpovídající adresu. Poté obdržíte poštou osobní identifikační číslo (vaše rodné číslo) a tajný přístupový kód. Při prvním přihlášení do systému máte navíc možnost si zvolit ještě jedno, tzv. osobní heslo. Do systému se registrují nejen samotní pacienti, ale také lékaři i ostatní zdravotničtí pracovníci (z lékáren, rehabilitačních pracovišť, atd.). Zadáním uvedených údajů se dostanete k vaší on-line knížce, která obsahuje veškeré informace o vašem zdravotním stavu. Nahlédnout do ní můžete nejen vy, ale i ten lékař, kterému to umožníte.

Výhody systému
Právě důvod vzniku systému IZIP je zároveň hlavní výhodou on-line zdravotních knížek, tj. zefektivnění zdravotní péče díky včasným a přesným informacím. Lékař bude mít k dispozici kompletní zdravotní historii klienta a může ji doplňovat o aktuální zdravotní záznamy, čímž se usnadní práce a ušetří jeho čas.

A co klient?
Systém by však měl přinést výhody nejen lékařům a zdravotnickým pracovníkům, ale také, což je možná ještě důležitější, samotným pacientům - spotřebitelům zdravotnických služeb. Společnou výhodou pro obě strany, tj. pro pacienty i lékaře, je především zlepšení vzájemné komunikace.

Tady jsou některé další výhody elektronických zdravotních knížek:

  • pacient je plně informován o svém zdravotním stavu a zdravotní péči, má přehled o výsledcích vyšetření i léčbě
  • pacient může předejít opakování některých vyšetření, vyhne se zbytečnému užívání léků různých názvů, ale se stejným účinkem, které mohou ve velkém množství organizmu uškodit
  • zlepšuje se komunikace mezi lékaři
  • lékař má k dispozici objektivní a přesné informace o zdravotním stavu pacienta
  • nemusí se provádět duplicitní nebo nadbytečná vyšetření
  • brání se nekoordinovanému předepisování léků (lékař nemusí předepisovat léky, které byly předepsány jiným lékařem), čímž v systému veřejného zdravotního pojištění dochází k významným úsporám, atd.

Proč elektronická?
Zdravotní knížku v elektronické podobě nemůžete ztratit ani zničit, stejně tak ji nelze zapomenout doma a máte ji stále s sebou (pokud tedy znáte své přihlašovací údaje). Někteří pacienti, zejména ti starší, mohou namítnout, že mají s počítačem resp. s internetem mizivé nebo žádné zkušenosti. Jiní zase oponují, že nemají možnost přístupu k internetu. To, že si nebudete ve svých zdravotních záznamech listovat a číst, však neznamená, že ztrácíte výše uvedené výhody. Máte totiž možnost, nikoliv povinnost, vaše zdravotní záznamy poskytnout vašemu ošetřujícímu lékaři, a tím zkvalitnit a zefektivnit vaši léčbu.

Zdroj: www.izip.cz

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ