Hrubý zisk vlastníků lesa loni v průměru klesl na 480 Kč na hektar

19.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. července (ČTK) - Vlastníci lesů loni vydělali meziročně méně a jejich hrubý zisk včetně státních příspěvků na hospodaření činil průměrně 480 korun na hektar proti zhruba 530 korunám v roce 2003. Vyplývá to z údajů ministerstva zemědělství. Snížené výnosy z prodeje dříví se podle úřadu jen částečně dařilo vyrovnat úsporami nákladů a zvýšením produktivity práce.

Zlepšení vykázaly státní lesy, které měly z hektaru zisk před zdaněním 356 korun proti předloňským 205 korunám. Státní podnik Lesy ČR loni podle dostupných údajů zvýšil čistý zisk trojnásobně na 469 milionů korun. Spravuje asi polovinu všech lesů v zemi.

Pohoršily si soukromé lesy, jejichž profit na hektar klesl z 1254 na 678 korun. Obecní lesy zaznamenaly snížení o 75 korun na 674 korun z hektaru.

Stát poskytuje vlastníkům příspěvky na hospodaření v lesích a tato podpora se významně promítá do hospodářských výsledků. Bez ní by loni měly státní lesy hrubý zisk 243 korun na hektar, soukromé 144 korun na hektar a obecní lesy by skončily se ztrátou 40 korun na hektar.

Na náklady v lesnictví mají podle MZe významný vliv přírodní a klimatické podmínky v lese, které omezují nasazování jednotlivých technik a technologií při provádění prací. Dlouhodobě se snižuje objem peněz vynaložených na údržbu lesních cest a svážnic.

Těžba dřeva v tuzemsku loni meziročně stoupla o tři procenta na rekordních 15,6 milionu metrů krychlových. Podle ministerstva zemědělství jde o nejvyšší objem za dobu, co se tato statistika systematicky sleduje. Těžba ale stále zůstává pod úrovní přírůstku dřeva, takže jeho zásoby v lesích rostou.

Česko spotřebou 0,23 metru krychlového dřeva na osobu za rok řadí podle Nadace dřevo pro život na jedno z posledních míst v Evropské unii. Disponuje přitom rostoucími zásobami, protože těžba činí zhruba 15 milionů metrů krychlových ročně a roční přírůst dřevní hmoty se pohybuje kolem 18 milionů metrů krychlových.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK