Budvar smí v Maďarsku užívat značky Budweiser Budvar a Budweiser

19.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ČESKÉ BUDĚJOVICE 19. července (ČTK) - Budějovický Budvar smí i dál nabízet v Maďarsku své pivo pod ochrannými známkami Budweiser Budvar a Budweiser. Tamní soud mu sice ve sporu s americkou společností Anheuser-Busch (A-B) nepotvrdil právo na ochranu označení původu pro Budějovický Budvar, Budějovické pivo - Budvar a Bud, ale označení Budějovické pivo a Českobudějovické pivo včetně jazykových překladů užívat může.

"Pivovar tak smí dále bez problémů vyvážet do Maďarska výrobky pod označením Budweiser Budvar a pod označením Bud," sdělil mluvčí Budvaru Petr Samec. Ochranných známek, které má český pivovar v Maďarsku zaregistrované, se verdikt netýká. Ty rozlišují produkty jednotlivých výrobců, zatímco označení původu dává výrobkům kvalitativní znaky, připisované původu z dané oblasti. Spotřebitel pak pozná, že jde o originál, nikoli napodobeninu. Označení původu užívají výrobci nejčastěji na etiketách.

"Jelikož se jedná o dva rozdílné instituty s teritoriální působností, nestane se nic. Majitel známky ji může bez problémů dál na svých výrobcích užívat a bránit se proti jejímu zneužívání. Označení původu má jinou vypovídací hodnotu, doplňkovou funkci ke známce," dodal mluvčí.

Soud v Maďarsku řešil odvolání na dřívější rozhodnutí maďarského patentového úřadu ve sporu o označení původu. V něm jich A-B napadl pět: Budějovické pivo, Českobudějovické pivo, Budějovický Budvar, Budějovické pivo - Budvar a Bud. Úřad rozhodl, že podmínky pro označení původu splňují pouze Budějovické pivo a Českobudějovické pivo, včetně překladů. Pivovary se následně proti tomu ohradily. Soud však jejich odvolání zamítl.

Anheuser-Busch a Budějovický Budvar se přou o název Budweiser a další ochranné známky už od roku 1906. Po celém světě spolu stále vedou asi 40 známkoprávních sporů a více než 70 správních řízení před patentovými úřady. Budvar má nyní zaregistrováno na 380 ochranných známek ve více než 100 zemích světa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK