Velkoodběratelům zdražuje plyn, nejsou spokojeni s volným trhem

19.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. července (ČTK) - Řadě domácích velkoodběratelů plynu stouply od zahájení liberalizace počátkem letošního roku náklady na tento zdroj energie o více než deset procent. Někteří proto kvůli vyšším nákladům zřejmě zdraží své výrobky, vyplývá z ankety ČTK. Stížnosti podniků na volný trh nyní sleduje Energetický regulační úřad. Zákazníci, kteří ročně odebírají více než 15 milionů metrů krychlových plynu, si od ledna ceny domlouvají individuálně se svými dodavateli.

Liberalizace trhu s plynem podle mluvčí skupiny MVV Energie Rity Gabrielové pro výrobce tepla z plynu nepřinesla konkurenci. "Fakt, že se konkurence téměř nevytvořila a oprávnění zákazníci nakupují zemní plyn za stále vyšší cenu, povede v nejbližší době k citelnému zdražení tepla z centrálního zdroje," uvedla.

Skupina MVV Energie proti regulované ceně plynu z loňského roku platí o 18 procent více. Například společnosti Energetika Vítkovice stouply podle jejího zástupce Vlastimíra Kontrika ceny dodávek plynu o 14,5 procenta. "V době, kdy ceny ropy, a tím i zemního plynu, rostou, by konkurence přiměla dodavatele reagovat snižováním svých marží," uvedl.

Jediným dodavatelem plynu do České republiky je společnost RWE Transgas a do skupiny RWE patří i většina distribučních firem. Například Středočeská plynárenská má nyní šest tzv. oprávněných zákazníků, kteří si mohou vybrat dodavatele. "Cena a obchodní podmínky jsou pro oprávněné zákazníky stanoveny na základě individuálních obchodních jednání. Nelze tedy jednoznačně porovnat situaci nyní s koncem loňského roku," uvedla mluvčí plynáren Sylvie Šindelková.

Naopak mluvčí Pražské plynárenské Dagmar Hartmanová uvedla, že oprávněným zákazníkům rostly ceny plynu od března měsíčním tempem 1,4 až 5,6 procenta. Celkem proti únorovým cenám plyn podražil zákazníkům zhruba o 18 procent.

Podle Šindelkové obecně platí, že s rostoucí konkurencí na trhu se zvyšuje kvalita služeb a snižují ceny. Situace v České republice je však podle ní odlišná.

"K převaze nabídky zde zatím nedochází, což způsobuje určitou deziluzi zákazníků z celého procesu. Navíc zahájení liberalizace trhu s plynem se časově shoduje s enormním růstem cen ropy, a tedy i zemního plynu na světových trzích, což velmi rychle zvyšuje i ceny plynu v ČR," uvedla. "Tyto dva vlivy způsobují, že pro zákazníky je situace velmi nepřehledná," doplnila mluvčí Západočeské plynárenské Michaela Koubová.

Mnohé podniky tak nejsou se stavem liberalizace trhu spokojeny. "Požádali jsme ERÚ o zahájení správního řízení, jehož cílem je narovnat dodavatelsko-odběratelské vztahy pro druhé čtvrtletí a dále," uvedl Kontrik.

"Pokud jde o kategorii oprávněných zákazníků, je možné konstatovat, že téměř všichni jsou velmi nespokojeni se způsobem, jakým je jim od ledna letošního roku prodáván plyn distribučními společnostmi skupiny RWE," uvedl místopředseda Energetického regulačního úřadu Blahoslav Němeček.

Se žádostí o řešení sporu, kdy se firma nedohodla na uzavření smlouvy na nákup plynu s příslušnou distribuční společností ze skupiny RWE, se na úřad podle Němečka obrátila třetina oprávněných zákazníků. "Úřad se mimořádnou situací na trhu s plynem intenzivně zabývá," uvedl Němeček.

Podle předsedy představenstva společnosti Dalkia ČR Zdeňka Duby je problémem trhu přetrvávající monopol dodavatele. "Zatím je jisté, že kromě RWE Transgas téměř neexistují společnosti nabízející dodávky zemního plynu, a má-li trh fungovat, musí být dostatek relevantních nabídek pro všechny nakupující," doplnila Hartmanová.

Právo volby dodavatele plynu má od ledna zhruba sto největších zákazníků a asi tisíc výrobců elektřiny i tepla. Dalších zhruba 170.000 zákazníků čeká otevření trhu v lednu a o rok později bude mít volbu i přibližně 2,5 milionu zákazníků v domácnostech. Podle Hartmanové je pravděpodobné, že tržní cena nemusí být a zřejmě nikdy nebude nižší než cena regulovaná. "Tato zákonitost bude, dle našeho názoru, platit pro všechny kategorie odběratelů nejen u plynu, ale také u elektřiny," uvedla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK