Cena domácích spotřebičů kvůli elektrošrotu vzroste o stovky Kč

19.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. července (ČTK) - Až o několik stovek korun více zaplatí zřejmě již od poloviny srpna lidé za nákup domácích elektrospotřebičů. Jejich cena by měla být kvůli novele zákona o odpadech zatížena novým recyklačním poplatkem, pomocí něhož bude financována likvidace vysloužilých spotřebičů. Někteří obchodníci se proto v těchto dnech snaží očekávaný růst cen chladniček, praček či sporáků využít ke zvýšení jejich prodeje.

Podle novely odpadového zákona by výrobci měli mít od 13. srpna povinnost zajistit zpětný odběr, zpracování a odstranění starých elektrospotřebičů. Náklady na tento systém má pokrýt recyklační poplatek, který bude od poloviny srpna uveden odděleně na účtence k zakoupenému výrobku. Navíc výrobci a dovozci musejí do ceny nových spotřebičů zahrnout i náklady na jejich budoucí likvidaci.

"Podle předběžných odhadů se očekává, že například u chladniček bude recyklační poplatek činit zhruba 350 korun, u praček 150 korun a u sporáků 100 korun," řekl mluvčí sítě prodejen s elektronikou Euronics a Proton Bohuslav Komín. Dodal, že přesná výše poplatku bude záviset na podobě prováděcí vyhlášky, která zatím ještě nebyla schválena. Vyjádření ministerstva životního prostředí se zatím ČTK nepodařilo získat.

Podobnou výši recyklačního poplatku odhaduje také generální ředitel české pobočky společnosti Electrolux Petr Novotný. "Výrobci a dovozci budou muset navíc vytvářet rezervy na budoucí recyklaci nových elektrospotřebičů. Bude to mít za následek zvýšení ceny o zhruba 1,5 až 2 procenta," podotkl. Nevyloučil, že by systém recyklace elektrospotřebičů kvůli chybějící prováděcí vyhlášce mohl být spuštěn o něco později.

Obchodníci se k možnosti, že by o recyklační poplatek či nárůst cen spotřebičů snížili své marže, zatím staví spíše odmítavě. "Internetové obchody pravděpodobně budou muset tento poplatek plně promítnout do ceny, protože jejich ceny jsou již nyní velmi nízké. Je ale možné, že někteří normální prodejci si o tuto částku sníží své marže, a tím se přiblíží k naší ceně," uvedl obchodní ředitel společnosti Obchodní-dům.cz Petr Šebek.

Podle Komína však ani kamenné obchody kvůli silnému konkurenčnímu boji prodejců domácích elektrospotřebičů nemají velký prostor pro další stlačení cen. "Marže jsou v tomto oboru již nyní mnohdy nastavené doslova na úroveň přežití," podotkl. Podobně se již letos na jaře vyjádřili tuzemští výrobci spotřebičů, kteří navíc čelí rostoucím cenám materiálů.

Obchodníci se nyní snaží využít zavedení recyklačního poplatku ke zvýšení prodeje. Například společnost Obchodní-dům.cz rozesílá zákazníkům e-maily, ve kterých je na tuto změnu upozorňuje, a zároveň přikládá aktuální nabídku domácích spotřebičů za ceny bez příplatku. "Je to marketingový tah. Spousta lidí váhá s nákupem například nové ledničky a informace o chystaném recyklačním poplatku může urychlit jejich rozhodnutí o nákupu," uvedl Šebek.

Podobnou akci spustila také síť elektroprodejen Euronics a Proton. "Na červenec jsme připravili mimořádnou akci s nabídkou 200 výrobků s akčními slevami až 50 procent. Všechny spotřebiče jsou prodávány ještě bez povinné přirážky za recyklaci. Prodej je i díky očekávání jejího zavedení výrazně vyšší než loni v červenci," řekl Komín.

Hlavní výrobci domácích elektrospotřebičů, jako jsou společnosti Electrolux, Whirlpool, Bosch Siemens, Philips, Mora, Calex či Eta, již založili společnost Elektrowin, která bude systém recyklace vysloužilých elektrospotřebičů zajišťovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK