Bloomberg: Premiér chce vyřešit spor s Nomurou, nevylučuje dohodu

19.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. července (ČTK) - Premiér Jiří Paroubek chce ještě v tomto volebním období vyřešit spor s bývalým vlastníkem IPB, japonskou Nomurou, a nevylučuje ani možnost dohody. Nomura od České republiky požaduje v londýnské arbitráži kvůli údajnému porušení smlouvy o ochraně investic zhruba 40 miliard korun. ČR naopak od japonské banky žádá u arbitrážního soudu v Curychu 263 miliard korun.

"V současné chvíli, protože se snažím být praktický, bych radši hledal způsob, jak se dostat od nejistého řešení arbitráží k jistému řešení nějakou dohodou," uvedl v rozhovoru pro agenturu Bloomberg, který zveřejnil internetový server Patria.cz. Paroubek však upozornil, že dohoda je možná jen v případě ochoty Nomury.

Podle premiéra již kabinet najal nejmenovanou společnost, která by měla odhadnout šance na výhru ve sporu. I bez výsledku takového odhadu by ale řešení, kdy by obě strany odstoupily ze svých požadavků, údajně nebylo pro ČR přijatelné. Paroubek se domnívá, že celý spor by se mohl vyřešit v horizontu měsíců.

Český stát v roce 2000 uvalil na IPB, která byla původně ve vlastnictví Nomury, nucenou správu a pak ji prodal ČSOB. Nomura tvrdí, že podmínky prodeje IPB byly jednostranně nevýhodné. Podle pražského mluvčího Nomury Jiřího Hrabovského byla IPB jedinou bankou z velké čtyřky (kam patřily ještě KB, ČS a ČSOB), ke které se stát při udělování veřejné podpory ve druhé polovině 90. let obrátil zády. Zástupci státu toto tvrzení a nároky Nomury popírají. Podle mluvčího ministerstva financí Marka Zemana je pozice ČR u arbitráže v Londýně "dobrá".

Arbitráže jsou na rozdíl od soudů neveřejné. Obě strany sporu zpravidla navíc podepisují dohodu o tom, že během jednání zachovají naprostou mlčenlivost. Na rozdíl od soudů proti verdiktu v rozhodčím řízení zpravidla není řádný opravný prostředek. Arbitráže se používají v mezinárodním a vnitrostátním obchodu hlavně proto, že zaručují rychlejší výsledek, a bývají tedy i levnější než soudy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK