Americké akcie začaly dnes růstem díky výsledkům IBM

19.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 19. července (ČTK) - Akcie na amerických burzách vkročily do dnešního obchodování živým růstem. Rostl zvláště technologický sektor, který se nechal inspirovat příznivým výsledkem největší světové počítačové společnosti IBM.

Dow Jonesův index třicítky hlavních titulů v poledne newyorského času stoupl o 0,6 procenta na 10.637 bodů. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 0,95 procenta na 2165 bodů.

Noční zisky IBM překonaly odhady analytiků a akcie firmy stouply o více než tři procenta. Byly tak nejdynamičtějším titulem Dow Jonesova indexu a zasloužily se také o výrazný růst indexu Nasdaq.

Nasdaq vedly vzhůru akcie společností Microsoft, Apple Computer a Intel. Trh bude nyní čekat na noční čtvrtletní zprávu právě od největšího výrobce počítačových čipů. Z významných technologických akcií klesl mírně kurz Hewlett-Packard v reakci na zprávu o plánu zrušení deseti procent pracovních míst.

Akcie investiční banky Merrill Lynch reagovaly na příznivé výsledky růstem o více než tři procenta. O 12 procent vyskočily akcie papírenského gigantu International Paper, který dnes oznámil plán rozsáhlé restrukturalizace a zeštíhlení. Díky tomu šly nahoru i akcie dalších papírenských firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK