Janeček v BBC: Vyšší poplatky zvednou rozpočet ČT na šest miliard

19.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. července (ČTK) - Rozpočet České televize by se měl podle propočtu jejího vedení v souvislosti s novelou zákona o poplatcích zvednout až na šest miliard korun. V rozhovoru pro BBC to dnes řekl generální ředitel ČT Jiří Janeček. V letošním roce ČT hospodaří podle vyrovnaného rozpočtu ve výši 4,59 miliardy Kč.

Sněmovna na konci června schválila novelu o poplatcích, která počítá s postupným navýšením poplatku až na 135 korun v roce 2008, ovšem za postupného a téměř úplného zrušení reklamy ve vysílání ČT. Podle Janečka novela, pokud projde senátem a podepíše ji prezident, znamená v příštím roce nárůst rozpočtu na 5,37 miliardy, v roce 2006 o dalších čtyři sta milionů a ve finále v roce 2008 na šest miliard.

"Pro mne je tato varianta relativně výhodná. Výhodnější by samozřejmě bylo, kdyby nám zůstala reklama a kdyby poplatek narůstal v souvislosti s inflací," připustil ředitel. Podle něho však základní věcí bylo zajistit ČT dostatečné financování, a to se novelou povedlo.

Již dříve se Janeček vyjádřil, že vyšší příjmy použije televize na zkvalitnění programu, na investice a digitalizaci. Jako první kanál pro digitální vysílání spustila ČT na počátku května zpravodajskou stanici ČT24. Rozjezd této stanice stál zhruba 50 milionů, uvedl Janeček v dnešním rozhovoru pro BBC.

Podle současných plánů by v digitálním multiplexu měly místo čtyři programy, technika však podle Janečka umožní jich tam umístit i pět. ČT nyní vysílá tři programy, čtvrtým by měl být dokumentární a vzdělávací program. "Ten máme také předpřipraven. Připravujeme další kanály, ať už archivní a tak dál," poznamenal ředitel. O všech programech, které ČT chystá, se však nejdříve podle něj dozví Rada ČT.

Generálním ředitelem ČT se Jiří Janeček stal téměř přesně před dvěma lety, tehdejší rada jej zvolila 16. července 2003. Janeček na přímou otázku moderátora Václava Moravce řekl, že ve funkci bude nejen příští rok, ale předpokládá, že absolvuje celé šestileté funkční období. "Předpokládám že ano, protože se za svou práci a práci celého týmu nemusím stydět," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK